Pixabay
02:25 - 29.11.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Tutkijat varmistivat: Kissan kanssa voi kommunikoida silmillä

Jos kotoa löytyy kissa, niin sen kanssa voi kommunikoida myös silmillä. Tähän johtopäätökseen päätyivät Sussexin yliopiston tutkijat [lähde].

Tutkimuksen mukaan positiivinen kommunikointi kissan kanssa ei ole vaikeaa. Karvakaverille tarvitsee vain hymyillä enemmän.

Hymyilyä ei kuitenkaan kannata harrastaa ihmisten tapaan hampaat paljastamalla. Kissa ymmärtää paremmin, jos supistaa silmiä ja räpäyttää niitä hitaasti.

Tutkijat havaitsivat ja pystyivät vahvistamaan, että räpyttely saa kissat lähestymään ihmistä, ja saa ne myös vastaanottavaiselle tuulelle.

- Eläinten käyttäytymistä tutkineena ja kissanomistajana on hienoa pystyä osoittamaan, että kissat ja ihmiset voivat kommunikoida tällä tavalla, Sussexin ylipiston psykologi Karen McComb sanoi.

McComb tuumi monien kissanomistajien jo epäilleen ilmiön olevan totta, joten hänestä oli hienoa todistaa se tieteellisesti.

Tutkimuksessa oli mukana 21 kissaa 14 eri kotitaloudesta. Ihmiset joko räpyttelivät hitaasti silmiään tai olivat normaalisti, ja vuorovaikutustilanteet kuvattiin. Tulokset osoittivat, että kissat räpyttelevät silmiään todennäköisemmin hitaasti, jos ihminen räpyttelee niitä niin ikään hitaasti. Kissa saattoi myös tällöin lähestyä ihmistä herkemmin.

Tutkijat tekivät vielä toisen kokeen 24 kissalla, jossa tutkijat itse pyrkivät vuorovaikutukseen kissojen kanssa. He pystyivät toistamaan aiemman kokeen tulokset.

Kissat saattavat usein olla silmät puolittain kiinni, vähän samaan tapaan kuin ihmisen suu kapenee hymyillessä. Silmien eleet onkin tulkittu eräänlaiseksi kissan hymyksi. Hitaan räpyttelyn on tulkittu myös kissan keinoksi osoittaa positiivisia aikomuksia, koska kissojen uskotaan tulkitsevan tuijottamisen uhkaavaksi. On myös mahdollista, että kissat ovat kehittäneet ilmaisun, koska ihmiset reagoivat siihen myönteisesti.

artikkelin avainsanat:
eläimet kissa kissat tutkimukset