Pexels
02:25 - 08.11.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Tiede osaa selittää spiritismin Ouija-laudan - selitys ei ole ihan yksioikoinen

Ouija-lautoja on ollut olemassa yli 100 vuotta, ja niiden avulla pyritään ainakin kommunikoimaan kuolleiden kanssa. Niitä on joskus myös viihdekäytössä erilaisissa seurueissa - etenkin halloweenin aikaan [lähde].

Lautaa käytettäessä osallistujat asettavat kätensä puiselle osoittimelle, jonka jälkeen henkiä pyydetään vastaamaan heidän kysymyksiinsä. Tämän jälkeen osoitin liikkuu ja antaa vastauksen laudalta.

Suurin osa pitänee lautapeliä humpuukina, mutta osa uskoo pystyvänsä kommunikoimaan sen välityksellä kuolleiden kanssa.

Tieteellä on erinäisiä selityksiä laudan toiminnalle. Yksi mahdollinen selitys on ideomotorinen ilmiö. Tällainen liike syntyy ilman, että henkilö tunnistaa tekevänsä sen - ikään kuin alitajuisesti. Näin ihminen todellisuudessa siirtää osoitinta itse, ja saa näin laudalta tietoa, jonka hän myös tietää vain itse.

Ideomotorisella ilmiöllä selitetään monia muitakin paranormaaleja ilmiöitä. Näihin kuuluu ainakin automaattinen kirjoittaminen.

Ideomotoriseen vaikutukseen liittyy myös tahdontaju, joka tarkoittaa henkilön kykyä hallita omia toimiaan, joilla on vaikutusta ulkoisiin tapahtumiin. Kokeet Ouija-laudan kanssa ovat osoittaneet, että tahdontajua voi manipuloida. Tämä puolestaan luo harhan, että osoitin liikkuu itsekseen.

Kolmas huomioitava tekijä on tunteiden tarttuminen. Ouija-laudan kokeileminen voi olla hyvin jännittävä hetki, jonka aikana voi alkaa tuntea empatiaa ympärillä olevia ihmisiä kohtaan. Käytännössä voi tuntea toisen henkilön pelon ja ahdistuksen.

Kun kaikki edellä mainitut seikat yhdistää, osoittimen liike saattaa vaikuttaa henkilöstä itsenäiseltä.

Science Alertin mukaan yleisön halu kommunikoida kuolleiden kanssa on yleistymässä. Tällainen henkistymisen lisääntyminen johtuisi maailman sosiaalisista ja poliittisista mullistuksista.