Caruna
02:55 - 05.10.2022 / viihde / Findance
Murtotuulen tuulipuisto kytketty verkkoon - Sähköteho tulee olemaan 126 MW

Uusiutuvan energian määrä on kasvussa Koillismaalla. Posion sähkönjakeluverkkoon on liitetty tuotantokapasiteetiltaan suurin tuulipuisto, joka tuottaa energiaa Carunan jakeluverkkoon. Murtotuulen ensimmäiset voimalat liitettiin verkkoon syyskuussa.

Taaleri Energian kehittämä Murtotuulen tuulivoimapuisto on liitetty Carunan 110 kV:n suurjännitteiseen jakeluverkkoon. Liityntäpiste Carunan verkkoon sijaitsee noin viiden kilometrin päässä tuulipuistosta, jonne Caruna on rakentanut uuden Kuikkalamminharjun kytkinaseman.

- Taalerin toiminta keskittyy kestävään kehitykseen ja uusiutuvaan energiaan, joista molemmista on mitattavissa olevaa hyötyä ympäristölle ja yhteiskunnalle. Posion tuulipuisto, jossa ensimmäiset turbiinit on jo sähköistetty, toimii tästä erinomaisena esimerkkinä. Yhteistyö Carunan kanssa on ollut tavoitteidemme ja arvojemme mukaista ja mahdollistanut myös Carunan verkoston kehittämisen, sanoo Taalerin hankekehitysjohtaja Erkki Kunnari.

Tuulisena päivänä kattaa merkittävän osan Koillismaan sähkön kulutuksesta

Tuulipuisto koostuu 21:stä kuuden megawatin tuuliturbiinista, ja sen sähköteho tulee olemaan 126 megawattia. Tuulipuiston arvioitu vuotuinen sähköntuotanto on noin 350 gigawattituntia (GWh/a), mikä vastaa lähes 20 000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. Tuulisena päivänä puisto tuottaa suuren osan koko Koillismaan sähkönkulutuksesta.

Puiston hankealueen pinta-ala on noin 30 neliökilometriä ja se sijaitsee noin 350 metriä merenpinnan yläpuolella. Voimalan tornit ovat 109 metriä korkeita ja lapojen pyyhkäisykorkeus on noin 190 metriä.

Koko tuulipuiston odotetaan olevan toiminnassa vuoden 2022 loppuun mennessä. Osa tuulivoimaloista on jo sähköistetty, ja loputkin voimalat nostetaan ja pystytetään parhaillaan.