Lidl
13:08 - 30.09.2022 / viihde / Findance
Lidl: Kuluttajat ostavat yhä enemmän kaupan omia tuotemerkkejä

Kotitalouksien kasvavat kustannukset heijastuvat kuluttajien ostokäyttäytymiseen ruokakaupassa. Alhaiset hinnat, erikoistarjoukset ja halvemmat tuotemerkit houkuttelevat yhä useampia ostajia, käy ilmi Lidl teettämästä tutkimuksesta. Yksityisillä tuotemerkeillä on merkittävä rooli, kun kuluttajat etsivät edullisempia vaihtoehtoja.

Hintojen nousu on saanut kuluttajat kiinnittämään enemmän huomiota elintarvikkeiden hintaan ja valintoihinsa. Kuluttajat seuraavat tarjouksia, ja alhaiset hinnat vaikuttavat siihen, missä he tekevät ostoksia. Lidlin teettämän tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas kuluttaja sanoo vaihtaneensa kauppaketjua hintojen nousun vuoksi. Heistä 62 prosenttia ilmoitti myös ostavansa enemmän tuotteita tarjouksesta tai alennuksella ja 37 prosenttia ilmoitti siirtyneensä ostamaan kaupan oman tuotemerkin tuotteita.

- Hinta on monille tärkeä kriteeri kaupassa asioimisen valinnassa. Kustannusten noustessa kysyntää on erityisesti edullisille vaihtoehdoille. Missiomme on tarjota maan edullisin ostoskori ja paras vastine rahalle, Lidlin kaupallinen johtaja Mikko Forsström toteaa.

Myös useat muut tutkimukset osoittavat, että yleinen hintojen nousu lisää private label -merkkien kysyntää. Hyllyssä omat merkit ovat usein halvempi vaihtoehto. Monissa tuoteryhmissä erot voivat olla jopa useita kymmeniä prosentteja. Noin 75 prosenttia Lidlin valikoimasta on oman merkin tuotteita.

Lidl kehittää omat merkkituotteensa sopimusvalmistajien kanssa, ja raaka-aineista ja resepteistä sovitaan yhdessä. Lidl suunnittelee itse pakkaukset ja huolehtii markkinoinnista. Näin välikädet jäävät pois, mikä auttaa pitämään hinnat alhaalla.

- Oman merkin tuotteiden laatu vastaa merkkituotteiden laatua. Tämä näkyy useissa riippumattomissa testeissä saavutettuina hyvinä tuloksina. Viimeksi esimerkiksi Lidlin omamerkkiset ruisleipä, kalapuikot ja pyykinpesuaine ovat menestyneet testeissä hyvin, Forsström hehkuttaa.

Raaka-aineiden ja tuotteiden valmistuksen hinnat ovat olleet viime aikoina nousussa. Lidl tekee osansa pitääkseen kustannukset alhaalla laadusta tai vastuullisuudesta tinkimättä.

Kustannuksia voidaan pienentää tehokkailla toimintatavoilla, energiatehokkuudella, materiaalia säästävillä pakkausinnovaatioilla ja kierrätyksellä. Esimerkiksi kaikkia varastonhallintaan, logistiikkaan ja myymälätoimintaan liittyviä prosesseja tarkastellaan aina paitsi asiakaspalvelun ja tuoteturvallisuuden myös toiminnan tehokkuuden ja kustannustehokkuuden näkökulmasta. Myymälät on myös suunniteltu niin, että ne ovat kompakteja ja tarjoavat valikoiman sopivia tuotteita. Tämä näkyy myös tuotteiden hinnoissa.

artikkelin avainsanat:
Lidl