Kotipizza
10:45 - 22.09.2022 / viihde / Findance
Kotipizza kokeilee Kamupakin uudelleenkäytettäviä pizzalaatikoita

Kotipizza käynnistää syksyllä yhteistyössä suomalaisen kiertotalouden startup-yrityksen Kamupakin kanssa pilottihankkeen, jossa asiakkaat voivat testata uudelleenkäytettäviä pizzalaatikoita noutaessaan pizzansa valitusta Kotipizza-ravintolasta. Kotipizza testaa ensimmäisenä Suomessa Kamupakin uudelleenkäytettäviä pizzalaatikoita.

Kotipizzan kesällä 2022 toteuttama kuluttajakysely uudelleenkäytettävistä noutolaatikoista keräsi lähes 13 500 vastausta. Jopa 85 % vastaajista oli erittäin kiinnostunut tai kiinnostunut käyttämään uudelleenkäytettäviä pizzalaatikoita. Kyselyn vastausten perusteella noin 40 Kotipizza-ketjun kanta-asiakasohjelman Kotijoukkojen jäsentä ympäri Suomen pääsee nyt testaamaan Kamupakin uudelleenkäytettävää pizzalaatikkoa. Kokeilu alkaa lokakuussa ja kestää noin kaksi kuukautta.

- Yhä useampi meiltä ostettu pizza menee pizzalaatikkoon. Mutta jos pizzalaatikkoa voisi käyttää uudelleen ja uudelleen, syntyisi vähemmän pakkausjätettä ja säästettäisiin luonnonvaroja. Etsimme jatkuvasti uusia tapoja pienentää toimintamme hiilijalanjälkeä ja antaa asiakkaillemme mahdollisuus tehdä samoin. Kamupakin uudelleenkäytettävän pizzalaatikon kokeilu onkin tärkeä askel matkallamme kohti hiilineutraaleja ruokatuotteita, joihin olemme sitoutuneet vuoteen 2030 mennessä, sanoo Anna Rahikainen, Kotipizza Groupin vastuullisuusjohtaja.

Jopa 12 000 vapaaehtoisen joukosta rekrytoitujen testaajien lisäksi Kamupakin uudelleenkäytettävää pizzalaatikkoa voivat kokeilla kaikki asiakkaat, jotka ostavat ja noutavat pizzansa Jyväskylän Keljonkeskuksessa sijaitsevasta Kotipizza-ravintolasta kuuden euron panttia vastaan. Kamupakin pizzalaatikkoa ei tässä vaiheessa ole saatavilla nettitilauksiin.

- Yli 12 000 kanta-asiakastamme ilmoittautui vapaaehtoisesti testaamaan pakkausta. Jo se osoittaa, että kiinnostusta aiheeseen on. Pakkausta testanneilta asiakkailta ja ravintoloilta saadun palautteen perusteella selvitämme mahdollisuutta ottaa uudelleenkäytettävät pizzalaatikot käyttöön laajemmin, Rahikainen jatkaa.

Pian alkava kokeilu on tärkeä askel kohti uusia ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään pakkausjätettä. Nyt testattava uudelleenkäytettävä pizzalaatikko on jatkoa Kotipizzan pitkäjänteiselle ilmastotyölle. Esimerkiksi kesällä 2022 ketju lanseerasi tiettävästi ensimmäisenä ravintolaketjuna maailmassa verkkokaupassaan ilmastolaskurin, joka näyttää dynaamisesti ruoka-annoksen hiilijalanjäljen. Lisäksi Kotipizzan oma tuuliturbiini on tuottanut tuulivoimaa Kotipizza-ravintoloille vuodesta 2021 lähtien.

Uudelleenkäytettävää pizzalaatikkoa pilotoidaan yhteistyössä Kamupakin kanssa. Testattava pakkaus, Kamupakin pizzaboksi, on elintarviketurvallinen ja kuumia lämpötiloja kestävä, ja se puhdistetaan ravintolassa aina huolellisesti ennen jokaista käyttökertaa. Kamupakin pizzalaatikko on valmistettu kierrätyskelpoisista materiaaleista, ja kun pakkausta ei enää käytetä, se kierrätetään uusiomuoviksi.

- Pizzaboksit on meille Kamupakille jännittävä uusi alku uudelleenkäytettävien take away -astioiden maailmassa. KamuAstiamme ovat kasvattaneet suosiotaan kuluttajien ja ravintoloiden keskuudessa, ja olemme varmoja, että uudelleenkäytettävistä pizzalaatikoistamme tulee samanlainen menestystarina. Olemme erityisen innoissamme saadessamme Kotipizzan kaltaisen suomalaisen ravintolaketjun kumppaniksi kokeiluun. Meillä on samat arvot kuin Kotipizzalla - meille molemmille on tärkeää rakentaa kestävää tulevaisuutta vähentämällä take away -jätettä. Uuden kumppanuutemme myötä tasoitamme tietä sille, että uudelleenkäytettävistä pakkauksista tulee helppokäyttöinen vaihtoehto jokaiselle kuluttajalle, sanoo Kamupakin operatiivinen johtaja Saara Smith.

Uudelleenkäytettävän pizzalaatikon testi on osa 4everPack-tutkimushanketta, jossa suomalaiset yritykset etsivät ratkaisuja kuluttajapakkausten uudelleenkäyttöön. Mukana ovat myös Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Vaasan yliopisto.