Pixabay
02:25 - 20.09.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Magneettista leijuntaa hyödyntävää autoa testattiin Kiinassa - maglev toisi energiasäästöjä ja lisäisi auton toimintasädettä

Techspot uutisoi mielenkiintoisesta kokeilusta Kiinassa. Tulevaisuuden autojen toimintasäde saattaa kasvaa ja autot voivat kestää pidempään - kiitos maglev-tekniikan [lähde].

Sähkömagneettisia voimia hyödyntävä maglev-teknologia on yleensä liitetty supernopeisiin, leijuviin juniin. Leijunnan mahdollistava tekniikka voisi kuitenkin toimia autoissakin.

Kiinalaiset tiedotusvälineet kertoivat äskettäin, että 2,8-tonninen auto leijui 35 millimetriä valtatien yläpuolella Itä-Kiinassa. Valtatie oli muunneltu tukemaan maglev-tekniikkaa.

Testit suoritettiin 7,9 kilometrin tieosuudella Jiangsun maakunnassa, jossa Southwest Jiaotong -yliopiston tutkijat asensivat magneettiryhmän ja johdinkiskon maglev-ajoa varten. Kaikkiaan he testasivat kahdeksaa eri muunneltua sarjatuotantoautoa.

Testien aikana auto saattoi saavuttaa maksiminopeuden 230 km/h. Kiitettävän vauhdin lisäksi tutkijat uskovat, että maglev-tekniikan soveltaminen autoihin voisi lisätä myös niiden toimintasädettä ja pitkäikäisyyttä. Lisäksi erittäin tervetulleena lisänä maglev-autot kuluttaisivat vähemmän energiaa kuin polttomoottoriautot tai sähköautot.

Kiina on ollut maglev-tekniikan pioneeri jo jonkin aikaa. Maailman ensimmäinen maglev-juna Shanghai Transrapid on jo käytössä lentokentän ja kaupungin välillä. Se on maailman nopein sähköinen matkustajajuna, jonka matkanopeus on 431 km/h. Viime vuonna Kiinassa puolestaan esiteltiin kehitysvaiheessa oleva 600 kilometrin tuntinopeuksiin yltävä maglev-juna.

Market Watchin mukaan maglev-projekteista voisi saada kasvua Euroopan urbanisoituvissa maissa. Yhdysvalloissa puolestaan on parhaillaan meneillään projekti, jossa kokeillaan vielä maglevia enemmän energiaa säästävän, suprajohtamiseen perustuvan scmaglev-teknologian toimivuutta Baltimoren ja Washington DC:n välillä kulkevalla linjalla.

Lue myös: Meneekö jo liian hurjaksi? Mies avaa Teslansa ja kotinsa vilauttamalla rannettaan - käyttää myös maksuihin