Pixabay
02:25 - 09.09.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Tutkijoilta läpimurto koralliriuttojen pelastamisessa - "ensimmäinen tunne oli puhdasta helpotusta"

Voittoa tavoittelematon järjestö Florida Aquarium on tehnyt läpimurron koralliriuttojen pelastamisessa. CNN:n mukaan tutkijat ovat kyenneet ensimmäistä kertaa koskaan tuottamaan onnistuneesti Acropora palmata -korallia, jonka voisi suomentaa hirvensarvikoralliksi (elkhorn coral) [lähde].

Hirvensarvikoralli on tärkeä riuttayhdyskuntien rakennuspalikka. Hirvensarvikorallin monimutkainen rakenne koostuu haaroista, jotka näyttävät ihmissilmään hirven sarvilta. Haarautuvasta rakenteesta on hyötyä, sillä se luo elinympäristön ja suojan monille muille riutan lajeille.

Hirvensarvikoralli oli aikoinaan tuttu näky koralleilla, mutta ekosysteemien tuhoutuminen on tehnyt siitäkin harvinaisen. Sitä on myös erittäin vaikea kasvattaa akvaarioissa.

- Kun se vihdoin tapahtui, ensimmäinen tunne oli puhdasta helpotusta, tutkija Keri O'Neil sanoi.

- Tämä on kriittinen askel hirvensarvikorallin sukupuuton estämisessä Floridan osavaltiossa, tutkija jatkoi.

O’Neil arvioi, että Florida Keysin korallialueilla on jäljellä vain noin 300 hirvensarvikorallia. Tutkijoiden koe kuitenkin tuotti läpimurtona tuhansia uusia koralleja. Tutkijoilla on vielä työtä edessään, sillä O'Neil uskoo, että 100 niistä selviäisi "aikuisikään" saakka.

Koralliyhdyskunnat ovat tärkeitä myös Floridan rannikkoalueiden myrskyjen vuoksi. Korallit majailevat enintään kuuden metrin syvyydessä riuttojen huippukohdissa, jossa ne tekevät tärkeää työtä suurten aaltojen kesyttämisessä. Hurrikaanikaudella riutat ovat voimakas liittolainen, joka suojelee Floridan rannikkoa myrskytulvilta.

- Kun nämä riutat kuolevat, ne alkavat kulua pois, jolloin menetämme rannikon suojan sekä kaiken elinympäristön, jonka nämä riutat tarjoavat kaloille ja muille lajeille, O'Neil jatkoi.

Koralliyhdyskuntia on enää vähän jäljellä. O'Neil kuitenkin uskoo nyt, että he voivat elvyttää ne. Alla video hirvensarvikorallista.