Lind & Co
03:40 - 14.08.2022 / viihde / Findance
Marko Leino julkaisee Kontulan kuningas -romaaninsa ensisijaisesti äänikirjana

Marko Leinon uusi romaani, Kontulan kuningas, ilmestyy syyskuussa ainoastaan ääni- ja e-kirjamuodossa. Maailmallakin on alettu hiljalleen suosia painetun kirjan sijasta äänikirjaa.

Ilmiön yleistyminen johtuu äänikirjojen kasvavasta suosiosta, mutta myös siitä, että jotkut äänikirjapalvelut ovat itse kustantamassa. Kirjan julkaiseminen suoraan äänikirjana asettaa myös kirjailijalle uusia haasteita.

- Kirjan formaatti vaikutti paljon kirjoittamiseen, myöntää Marko Leino.

- Työstin äänikirjaversiota juonen kannalta lineaarisempaan suuntaan. Leikkasin takaumat äänikirjasta lähes kokonaan pois. Tein lauserakenteista vähemmän mutkikkaita ja lyhensin lauseiden pituuksia, jotta ne olisivat helpommin luettavissa ja kuulijan helpommin vastaanotettavissa. Ero tekstipohjaiselle ja äänipohjaiselle medialle kirjoittamisen välillä näkyy konkreettisimmin siinä, että äänikirjaversion käsikirjoitus on yli kymmenen sivua lyhyempi kuin e-kirjaversion käsikirjoitus.

Kontulan kuningas on mustan huumorin sävyttämä rikosromaani, jonka pääosissa ovat Helsingin tunnetuimmassa lähiössä kasvaneet Kuikan veljekset Kari ja Hannu. Isoveli Kari on tehnyt parhaansa päästäkseen pois rikollisista piireistä, mutta kun hän saa työtarjouksen, josta ei voi kieltäytyä, hän päättää tarttua vielä viimeisen kerran pakettiauton rattiin. Hän suostuttelee myös vähemmän älykkään pikkuveljensä Hannun mukaan.


Mutta mistä kirjailija Leino löysi nämä kirjansa antisankarit?

- Todennäköisemmin Kuikan veljekset löysivät minut. Parivaljakko koostuu ihmisistä, joihin olen törmännyt asuessani lähiössä ja Kalliossa, ja samalla menetelmällä syntyi myös tarinan sivuhenkilöt. Yleisesti ottaen pidän rosoisempia hahmoja mielenkiintoisempina kuin perinteisiä sankarihahmoja. Tässä tapauksessa alivoima on ylivoimaista, sillä surkuhupaisat hahmot tuovat väistämättä huumoria ja inhimillisyyttä riippumatta siitä, pitääkö lukija hahmoista vai ei, Leino sanoo.

Kontulan kuningas -äänikirja ja e-kirja ilmestyy 7. syyskuuta 2022, lukijana Tuukka Haapaniemi.