Atena
03:10 - 09.08.2022 / viihde / Findance
Kun narsistinen parisuhde päättyy - Miten siitä toivutaan?

Atena julkaisee 30. elokuuta Riina-Maria Metson kirjan Pahuuden jälkeen – kuinka toipua narsistisesta parisuhteesta

Väkivaltaisen parisuhteen jälkeen eronnut voi yllättyä huomatessaan, ettei elämä ole pelkkää auringonpaistetta ja kiiltoa. Sen sijaan tunteet voivat olla hyvinkin synkkiä: Miksi annoin kohdella itseäni niin huonosti? Väkivaltaisen suhteen päättymistä ei seuraa heti uusi onni, vaan ensin tarvitaan aikaa toipumiseen ja asioiden käsittelyyn. Traumatisoituminen hidastaa toipumisprosessia.

Riina-Maria Metson ja neljän parisuhdeväkivaltaa kokeneen haastateltavan tarinoiden kautta Pahan jälkeen kuvaa, miten toipuminen etenee, mitä oivalluksia matkan varrella on saatu ja miten traumaattinen suhde on muuttanut elämän suuntaa. Ero narsistisesta parisuhteesta ei ole tavallinen ero, eivätkä samat lainalaisuudet päde. Sellaiset lausahdukset kuin "riitaan tarvitaan kaksi" tai "jokaisessa ihmisessä on hyvää" eivät auta, kun on kyse tuhoisasta suhteesta pakenemisesta, ja sen sijaan, että näkisi parisuhteessa olevan hyvän, näkisi realistisesti siinä vaanivan pahan.

Uhrien kertomusten rinnalla traumapsykoterapeutti puhuu yleisemmin väkivaltaisen ja narsistisen suhteen dynamiikasta ja trauman jälkeisestä kasvusta. Kirjassa siirrytään häpeästä ja trauman ratkaisemisesta kohti omien voimavarojen löytämistä. Merkittävä osa toipumista onkin uhrin viitan jättäminen ja kasvaminen selviytyjäksi.


Riina-Maria Metso on aiemmin käsitellyt väkivaltaisia ihmissuhteita kirjassaan Miksi se ei vain lähde. Kirjat perustuvat osittain hänen omiin kokemuksiinsa.

Lue myös: Tämä yksinkertainen kysymys paljastaa onko tuntemasi ihminen narsisti.