Rex Features / AOP
02:25 - 08.08.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Yllättävä tutkimus: lapsuuden ystävillä voi olla merkitystä nykyiseen varallisuuteesi

Jos pankkitiliä on ilo katsella, ja olet kasvanut pienituloisessa perheessä, voit ehkä kiittää siitä ainakin osittain varakkaiden perheiden lapsuudenkavereitasi.

Harvardin yliopiston tutkimuksessa havaittiin [lähde], että jos lapsuudessa oli ollut ystävinä varakkaiden vanhempien lapsia, oli todennäköisempää, että aikuisena sai parempaa palkkaa. Korrelaatio oli olemassa, vaikka lapsi olisi kasvanut pienituloisessa perheessä, jos ystäviä oli varakkaista perheistä.

- On ollut paljon spekulaatiota, että yksilön sosiaalinen pääoma, sosiaaliset verkostostot ja yhteisö jossa he asuvat, voivat olla tärkeitä lapsen nousemiselle köyhyydestä, Raj Chetty Harvardin yliopistosta sanoi.

Harvard käytti tutkimuksessaan hyödyksi tutkittavien henkilöiden Facebook-ystäväverkostoja. Chetty ja hänen kollegansa analysoivat anonymisoituja Facebook-tietoja, jotka kuuluivat 72,2 miljoonalle 25–44-vuotiaalle yhdysvaltalaiselle ihmiselle.

Tiimi käytti koneoppimisalgoritmia määrittääkseen jokaisen henkilön sosioekonomisen aseman yhdistämällä erilaisia tietoja, kuten samalla alueella asuvien ihmisten mediaanitulot, henkilön iän ja sukupuolen sekä heidän puhelinmallinsa arvon.

Sitten tutkijat jakoivat yksilöt kahteen ryhmään - niihin, jotka olivat alle mediaanin sosioekonomisella asteikolla ja niihin, jotka olivat sen yläpuolella.


Ihmisillä, jotka olivat alempaa sosioekonomista ryhmää, 38 prosenttia ystävistä kuului mediaanin yläpuoliseen sosioekonomiseen ryhmään. 70,6 prosenttia ystävistä puolestaan kuului samaan sosioekonomiseen ryhmään kuin tutkittava henkilö.

Ryhmä vertasi saamiaan lukuja aiempaan Harvardin yliopistossa tehtyyn taloudelliseen tutkimukseen, jossa hyödynnettiin väestönlaskenta- ja verotietoja kotitalouksien keskitulojen määrittämiseen.

Tietojen yhdistelyn jälkeen tutkijat havaitsivat, että köyhemmillä lapsilla oli todennäköisemmin korkeammat tulot aikuisiässä, jos he olivat syntyneet alueilla, joilla köyhilläkin lapsilla oli hyvätuloisten vanhempien lapsia ystävinä.

Aikuisuuden tuloihin vaikutti tutkimuksen mukaan esimerkiksi se, missä kaupunginosassa asuu tai missä koulussa käy. Chetty sanoo, ettet voi ystävystyä sellaisen (varakkaan) lapsen kanssa, jota et koskaan tapaa.

Brittiläisen tutkijan Hugh Lauder Bathin mukaan Harvardin tutkimus on vaikuttava. Hänen mukaansa se vaikuttaa ymmärrykseen koulutuksesta ja sosiaalisesta liikkuvuudesta. Bath nosti tärkeänä seikkana esiin sen, että pienituloisten lapset ystävystyvät helpommin varakkaiden vanhempien lasten kanssa, jos lapset eri sosioekonomisista taustoista käyvät samaa koulua.

- Näiden havaintojen pitäisi vahvistaa päättäjien pyrkimyksiä tarjota hyvin sekoitettuja kouluja oppilaiden koostumuksen suhteen, Bath sanoi.

artikkelin avainsanat:
Facebook talous tutkimukset