Fazer
02:40 - 07.08.2022 / viihde / Findance
Omar-karkin nimi oli peräisin luettelosta

Omar on yksi suomalaisten suurista makeissuosikeista.

Chymos kehitti Omar-kermakaramellin 1966 kilpailijaksi Brunbergin samantyyppiselle Alku-makeiselle. Nimen ja kääreen takana oli kirjailija ja graafikko Aimo Vuorinen, joka työskenteli Chymoksella vuodesta 1951 vuoteen 1993, jolloin firman makeistoiminta myytiin Fazerille.

Chymoksen myyntipäällikkö Jorma Oksanen antoi Vuoriselle toimeksiannon.

- Hän kehotti minua keksimään hyvän nimen ja tekemään kääreestä luonnoksen. "Ja jumalauta nyt on kiire! Tunti aikaa!" Olin tottunut vauhdikkaaseen menoon, joten tartuin kynään ja aloin suunnitella, Vuorinen kertoo Fazerin kotisivuilla.


50-luvulla yritykset olivat rekisteröineet suuret määrät mahdollisia tuotenimiä, joihin ei välttämättä ollut vielä minkäänlaista ideaa.

Yksi valmiiksi rekisteröidyistä nimistä oli Omar. Nimiluetteloa selailleen Vuorisen mielestä nelikirjaiminen sana tuntui ytimekkäältä vaihtoehdolta kermakaramellille.


- Tähän minulle meni aikaa kymmenen minuuttia. Jälkeenpäin ajatellen Omar ei ollut mitenkään erityisen sopiva nimi, mutta ei siinä ollut mitään vikaakaan. Tein kääreestä luonnoksen ja seuraavana päivänä puhtaaksipiirros lähti jo Helsinkiin painofirmaan.

Perinteisten makeisten lisäksi kaupoissa on nähty Omar-nimikkeellä myös munkkeja, korvapuusteja ja jäätelöä.