Jacob Morrison / Unsplash
02:40 - 06.07.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Tunnista erilaisten ötököiden puremat ja pistot hyttysistä punkkeihin

Jos jokin ötökkä on selkeästi puraissut tai pistänyt sinua, mutta et tiedä mikä, se voi selvitä sen jättämän jäljen perusteella. Se kannattaa selvittää, jotta tiedät, kuinka vakavasta tapauksesta on kyse ja kuinka piston tai purennan kohtaa ihossa pitää hoitaa.

Kun tiedät, mikä pisti tai puri, tiedät, miten ihoa täytyy hoitaa

Jos sinua puri kyy, se vaatii ehkä lääkärissä käynnin. Jos et kuitenkaan nähnyt kyytä, tiedät että kyseessä saattoi olla kyy, jos ihossasi on vierekkäin kaksi pistosreikää. Iho voi alkaa oireilemaan viiveellä puremasta. Iho voi turvota ja muuttua sinipunaiseksi. Iholle voi ilmaantua myös rakkuloita.

Myös punkin purema voi olla vakava asia. Siitä voi jäädä iholle noin sentin mittainen punainen täplä, mutta ei kaikilla. Purentakohta voi olla ensin oireeton ja alkaa myöhemmin kutista, mutta vakavammat oireet voivat alkaa päivien tai jopa viikkojen päästä purennasta. Punkin purenta löytyy yleensä hiusrajasta, kainaloista, polvien takaa tai nivusista.

Suomalaiset tunnistavat helposti hyttysten pistokset, koska tuskin kukaan meistä on välttynyt niiltä. Siitä jää jälkeen yleensä pieni turvonnut ja pyöreä näppylä, joka on vaaleampi tai punaisempi kuin pistosta ympäröivä iho.


Moni saattaa sekoittaa hyttysten pistokset lutikoiden jättämiin jälkiin. Lutikoiden puremisesta jäävät jäljet ovat kuitenkin vähän erilaisia. Niitä näkyy yleensä iholla yhtenä rykelmänä. Niitä ilmestyy usein sellaisiin kohtiin, jotka ovat nukkuessa esillä. Jäljet ovat pieniä ja punaisia näppylöitä. Kannattaa katsoa myös lakanat läpi, koska jos kyseessä on lutikan purema, lakanoissakin on yleensä verisiä jälkiä.

Jos sinua ovat puraisseet kirput, siitä jää iholle merkiksi pieniä näppyjä, joita ympäröi usein punertava sädekehä. Kirput purevat yleensä nilkkojen ympäriltä ja lämpimistä paikoissa, kuten polvista, nivusista ja kainaloista. Ne pitävät varsinkin lemmikeistä, joista ne saattavat päästä puraisemaan myös ihmisiä.


Muurahaisetkin saattavat puraista, jos ne ovat aggressiivisia. Se saattaa tehdä todella kipeää. Siitä jää iholle pieni punainen piste sekä kutinaa ja kirvelyä.

Myös mehiläisen pistos voi tuntua erittäin tuskalliselta. Jos se osuu väärään osaan kehoa, se voi olla vaarallista. Joillekin se on vaarallista, pisti mehiläinen mihin kohtaan tahansa kehoa. Siitä voi jäädä iholle joko pieni tai suuri merkki. Se voi olla väriltään vaalea ja turvonnut. Kannattaa tarkistaa, että ihon sisään ei ole jäänyt piikkiä.

artikkelin avainsanat:
eläimet hyttynen hyttyset hyönteiset kesä