Alamy / AOP
04:40 - 28.06.2022 / viihde / Findance
Finanssiala ry: Suomalaisten kuluttajien epävarmuus kasvanut

Kuluttajien epävarmuus investointipäätöksissä on lisääntynyt kahden viime kuukauden aikana inflaation ja korkojen nousun vuoksi. Myös epävakaa maailmanpoliittinen tilanne on vaikuttanut investointisuunnitelmiin, mutta vähemmän kuin kuluttajahintojen ja korkojen nousu.

Kuluttajahintojen nousuvauhdin kiihtyminen ja korkojen nousu on saanut 18 prosenttia Finanssiala ry:n vastaajista luopumaan investointisuunnitelmistaan - esimerkiksi kodin tai vapaa-ajan kiinteistön ostamisesta tai kunnostamisesta. Huhtikuussa 15 prosenttia vastaajista oli luopunut suunnitelmistaan.

33 prosenttia vastaajista on pidentänyt investointisuunnitelmiensa harkinta-aikaa, kun huhtikuussa vastaava luku oli 30 prosenttia. Niiden vastaajien osuus, jotka ovat epävarmoja kannastaan, on nyt 10 prosenttia, kun huhtikuussa vastaava osuus oli 8 prosenttia.

Tämä tarkoittaa, että niiden vastaajien osuus, joihin korkojen ja kuluttajahintojen nousu ei vaikuttanut lainkaan, on kahdessa kuukaudessa laskenut 48 prosentista 39 prosenttiin. Tämä on merkittävä muutos näin lyhyessä ajassa.


Myös epävakaa maailmanpoliittinen tilanne on osaltaan lisännyt kuluttajien epävarmuutta. Tämän seurauksena 48 prosenttia vastaajista on peruuttanut tai harkitsee nyt investointiensa lykkäämistä. Huhtikuussa näin sanoi 44 prosenttia vastaajista.

- Kuluttajien epävarmuuden lisääntyminen sekä hintojen ja korkojen nousun että epävakaan maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi on otettava vakavasti. Seuraavalla vaalikaudella on olennaista, ettei kuluttajien investointipäätöksiä vaikeuteta entisestään heikentämällä lainojen saatavuutta, Finanssiala ry:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula tuumii.


Esimerkkejä tällaisesta heikentymisestä ovat pankkien pääomavaatimusten tiukentaminen ja rahoitusalan lisäverot, joihin molempiin poliittiset päättäjät voivat vaikuttaa. Molemmat vaikuttavat todennäköisesti rahalaitosten kykyyn rahoittaa työllisyyttä ja kasvua.