Toni Manninen
03:10 - 18.05.2022 / viihde / Findance
Suomipoppari alkoholiongelmastaan: "Harmittomilta tuntuvat kokeilut voivat olla kaikkea muuta"
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Elämänsä kipukohtia musiikissaan avoimesti avaava Sana kertoo alkoholiongelmastaan, sen seurauksista ja selviytymisestä poikkeuksellisen rehellisessä videohaastattelussa.

"Haluan välittää vahvan viestin varsinkin nuorille ja heidän vanhemmilleen - ne harmittomilta tuntuvat kokeilut voivat olla kaikkea muuta. Niin kävi minun kohdalla. Kymmenen vuotta elämästäni meni ihan hukkaan.", Sana harmittelee.

Sanan päihdekokeilut alkoivat yläasteella, jonka jälkeen alkoholista muodostui nopeasti pakonomainen tapa, ajan myötä riippuvuus. "Ei siinä juomisessa ollut mitään järkeä. Se vaan lähti käsistä, enkä itse tajunnut sitä.", Sana huokaa.

"Jälkikäteen ajateltuna epäilen, että ainakin osittain lääkitsin hoitamatonta adhd:ta päihteillä. Se diagnosoitiin minulla vasta aikuisena, vaikka selvät merkit olivat ilmassa lapsesta saakka. Toivon, että nykyään lasten ja nuorten adhd ja muut vastaavat haasteet tunnistetaan ja osataan käsitellä paremmin."


Sana avaa alkoholin varjostamaa elämäänsä valo- ja videokuvaaja Niko Auvisen toteuttamassa haastattelussa, jossa artisti käy läpi muun muassa mitä katuu eniten viinanhuuruisilta vuosilta ja millaisissa tilanteissa on ollut lähellä tarttua uudestaan pulloon. Haastattelu toteutettiin Nikon ideasta, jonka hän sai tavattuaan Sanan ensimmäistä kertaa.

"Olin yllättynyt miten avoimesti hän kertoi elämästään ja rankoistakin kokemuksista.", Niko muistelee.

"Mua on aina kiinnostanut ihmisten tarinat, jopa niin paljon, että välillä pelkään kyseleväni liian henkilökohtaisia ja toisen vaivaantuvan mun uteliaisuudesta. Ehkä juuri se houkutti alunperin tekemään haastatteluja, silloin mulla on oikeasti joku syy kysyä niitä asioita."

Kaksikon mielestä vaikeista asioista pitää puhua häpeilemättä. Sen Sana todisti myös Uudestaan-singlellään, jonka musiikkivideolla useat niin julkisuudesta tutut henkilöt kuin tavalliset kansalaiset astuivat esiin omien kriisiensä ja mielenterveysongelmiensa kanssa.


"Toivon antavani ihmisille voimaa, ja poistavani niitä häpeän ja pelon tunteita, jotka tavalla tai toisella liittyvät mielenterveys - ja päihdeongelmiin.", Sana sanoo.

"Mielestäni se ei pelkästään riitä, että opettaja puhuu koulussa alkoholin haitoista. Jos aiheesta puhuu ihminen, jolla on omakohtaista kokemusta, se puhe on paljon uskottavampaa.", Niko toteaa.

Katso videohaastattelu:

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

artikkelin avainsanat:
Sana Sanna Rönnberg
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!