Gimmeyawallet Productions Oy / Yle
06:40 - 18.05.2022 / tv-sarjat / Findance
Yle Areena tarjoaa: Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä

Yle Areena tarjoaa tänään uuden huumoripituisen matkadokumenttisarjan Tervo ja Halme tosisuomalaisuutta etsimässä.

Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä -sarjan kymmenessä jaksossa kirjailija Jari Tervo ja toimittaja Jani Halme matkustavat ympäri Suomen selvittämässä, mikä on tyypillisen suomalaista.

Kaksikko tutkii mm. Venäjän rajaa, pesäpalloa, suhdettamme luontoon, Ruotsille häviämistä kaikessa ja viinan voimaa.

- Lähdin Janin kanssa reissuun ympäri Suomea. Halusimme selvittää, millainen Suomi on nyt ja millainen Suomi on aina. Tämä asia ei selviä studiossa muikistelemalla, Jari Tervo tuumii.


- Hyrryytimme sarjan aikana matkailuautolla Raja-Jooseppiin ylimpään Lappiin ja Ahvenanmaalle, jossa Suomi on ruotsalaisimmillaan. Nämä olivat suomalaisia ääripäitä. Matkatoverini Jani puhui hypernopeaa savokarjalaa, josta vokaalit on tarpeettomina poistettu. Neljäntenä päivänä ymmärsin, mitä meinaa "Lhrssr?" Se tarkoittaa: "Haluaisitko ystäväni lohireissarin?", Tervo kertoo ja korostaa, että yhtään julkkista ei ohjelmassa haastatella.

- Ohjelmamme on laaja-alaisen yleisutelias. Se ei voisi olla enempää kiinni ajassa, mutta samaan aikaan ohjelma sopii tavattoman heikosti sosiaalisen median aikakaudelle. Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä kun ei tarjoa ehdottomia totuuksia eikä helppoja vastauksia. Pohtimisen arvoisia ja yllätyksellisiä näkökulmia Suomeen ja suomalaisuuteen sen sijaan piisaa, Jani Halme kommentoi.


- Vaikka Jarin sanallinen arkku on sekä pohjaton, että kanneton, ei häntä hauskempaa matkaseuraa löydy. Nopea pää, janoinen mieli ja matkailuauto kuskilla ovat yhdistelmä, jossa tulee nopeasti tilanne päälle. Opin Jarilta paljon. Etenkin valomerkkien keräily vaikutti varsin kiehtovalta harrastukselta, toteaa Halme.