Ana Essentiels / Unsplash
03:40 - 23.05.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Ihmisen paha haju - Mistä johtuu ja mitä sille voi tehdä?

Jokainen tietää varmasti sen, että aina ei voi tuoksua kovin hyvältä. Se voi olla tahallista tai tahatonta. Toiset eivät huolehdi hygieniastaan, minkä muut joutuvat haistamaan pahoina hajuina. Suu voi tuoksahdella, vaikka olisi pessyt hampaat. Syitä on monia, miksi ihmiset haisevat pahalle. Moneen niistä voi tehdä itse jotain.

Nämä ovat yleisimmät pahat kehosta tulevat hajut ja näin niitä voi estää

Pahanhajuinen hengitys on yksi yleisimmistä pahoista hajuista, joita joutuu haistelemaan. Suu tuoksahtelee aika monilla heti aamulla herätessä, mutta se korjaantuu hampaiden pesulla. Mutta välillä kannattaisi pestä myös hammasvälit esimerkiksi hammaslangalla, jotta kaikki bakteerit saataisiin suusta pois aiheuttamasta hajuja. Jos sekään ei auta ja suu tuntuu haisevat koko ajan pahalle, voi olla kyse jostakin sairaudesta esimerkiksi iensairaudesta.

Kainaloista tuleva hienhaju on myös yleinen ihmisistä tuleva paha haju. Siihen auttaa tietysti deodorantti. Joillakin hien tuotanto on niin suurta, että parhaimmatkaan deodorantit eivät meinaa riittää eikä niistä saa koko päiväksi suojaa. Kannattaa vaihtaa paitaa tarpeeksi usein, jotta ei haise edellisten päivien tuottamalle hielle.


Liikaa hikoilemista voi tapahtua esimerkiksi kuumien aaltojen yhteydessä, kun on vaihdevuodet sekä infektio tai kilpirauhasen liikatoiminnan takia. Myös stressi, tietyt lääkkeet ja alkoholin käyttö voivat saada hikoilemaan vielä tavallista enemmän.

Jos kyse on ilmavaivoista, niillekin voi tehdä jotain. Niitä voi yrittää vähentää ruokavaliomuutoksen avulla. Moni ruoka voi lisätä ilman kertymistä mahaan. Jokainen kuitenkin paukuttelee joka päivä, mutta sitä ei ole pakko tehdä muiden lähellä. Se mitä on syönyt, voi aiheuttaa pahaa hajua myös suun kautta. Esimerkiksi valkosipuli jättää suun pahanhajuiseksi.


Helpoin tapa poistaa kehosta pahoja hajuja on käydä pesulla ja pestä hampaat. Silloin iholta ja suusta poistuu bakteereita, jotka aiheuttavat pahaa hajua. Jos ongelmana on hikoilu, kannattaa käyttää vaatteita, jotka on tehty hyvin hengittävästä kankaasta, kuten puuvilla ja silkki.

artikkelin avainsanat:
deodorantti haju hajut ilmavaivat kainalot