Ismo Pekkarinen / AOP
03:40 - 11.05.2022 / viihde / Findance
Näin minimoit akkupalon riskit

Ifin tilastoista selviää, että sähköisten kulkuneuvojen akkupalot ovat varsin harvinaisia.

Sähköpyörien ja -potkulautojen määrä suomalaiskodeissa kuitenkin kasvaa koko ajan liikkumisen sähköistymisen myötä ja näin myös akkuihin liittyvät vahingot tulevat mahdollisesti lisääntymään.

- Yhdessä tapauksessa sähköpyörän akku räjähti ollessaan latauksessa parvekkeella. Irtaimiston vahingot paloista voivat olla valtavia ja lisäksi muutamassa tapauksessa on tullut myös lieviä henkilövahinkoja, Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen toteaa.

If suosittelee, että sähköisiä kulkuneuvoja käyttävät ja omistavat kiinnittävät huomiota turvalliseen lataamiseen ja akkujen käsittelyyn. Havainnollistaakseen asian tärkeyttä If testasi sähköisten kulkuneuvojen akkupaloja turvallisissa testiolosuhteissa ammattilaisten valvonnan alla. Testeissä akkuihin aiheutettiin tahallaan vika, jotta havaintoja paloista voitiin tehdä.


Palotestien tulokset olivat vakavia. Erilaisten sähköisten kulkuneuvojen akkujen palot olivat arvaamattomia ja erilaisia toisiinsa verrattuna. Palo voi syttyä voimakkaasti räjähtäen tai vähitellen ja akkujen osat voivat lentää jopa useiden metrien päähän.

- Palot etenivät eri tavalla, mutta yksi asia yhdisti niitä. Akkupaloissa ilmaan syntyy myrkyllistä savua, joka on ihmiselle vaarallista, sanoo Utunen.

- Jokaisen olisi hyvä miettiä oman asuntonsa pohjaratkaisua sen suhteen, missä nukutaan ja missä oleskellaan ja missä on esimerkiksi syttymisriskin omaavia sähkölaitteita, Utunen tuumii.


Näin minimoit akkupalon riskit:

- Käytä ainoastaan tuotteelle tarkoitettua laturia.

- Älä käytä laitetta, kun se ei toimi enää normaalisti tai jos huomaat jotain tavallisesta poikkeavaa.

- Vältä akun kolhimista ja pudottamista.

- Älä lataa laitetta hätäpoistumistien edessä.

- Muista palovaroitin tilassa, jossa lataat. Lataa akkuja vain silloin, kun olet paikalla ja hereillä.