Alamy / AOP
02:40 - 09.05.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Puutarhaan ei ehkä kannata pissata - mutta hyötyä siitä olisi

Ihmisen virtsan ei tarvitse välttämättä päätyä jätevedenpuhdistamoon. Sen voi ottaa myös hyötykäyttöön kotona omalla takapihallaan.

Popular Mechanics [lähde] ei suosittele pissaamista takapihalleen, siinähän saattaisi naapurikin jo suuttua. Julkaisu kuitenkin kertoo, että kemiallisten lannoitteiden korvaaminen virtsalla auttaisi vähentämään typen ja raskasmetallien aiheuttamaa ympäristön saastumista. Julkaisun mukaan ihmisen virtsa voisi korvata noin neljänneksen tämän päivän kemiallisista lannoitteista.

Kasvit tarvitsevat typpeä, fosforia ja kaliumia. Jätevesien typestä ja fosforista suuri osa on ihmisen virtsasta peräisin, ja virtsa sisältää myös kaliumia. Tutkijat ympäri maailmaa ovat kiinnostuneet asiasta, ja heillä on ollut kokeilussa ainakin virtsaa ohjaavia wc-tiloja ja virtsankierrätysjärjestelmiä.

Ihmisen pissa voisi vähentää riippuvuutta kemiallisiin lannoitteisiin. Esimerkiksi ranskalainen elintarvikejärjestelmien ja jätehuollon OCAPI-organisaatio on kiinnostunut vaihtoehdoista kemiallisille lannoitteille. Esimerkiksi noin 80 prosenttia maatalouskäytössä olevasta typestä huuhtoutuu maaperään ja vesistöön aiheuttaen vahinkoa ekosysteemeille.


Ranskan Pariisissa kokeillaan jo konkreettisiakin toimia. Virasto Paris et Metropole Amenagement haluaa asentaa virtsanpoistokäymälät kaupungin "ekokvartaaliksi" kutsutulle alueelle, jossa sijaitsee kauppoja ja 600 asuntoa. Virtsa kerätään ja käytetään kaupungin viheralueiden lannoittamiseen.

Toisella alueella Pariisissa Euroopan avaruusjärjestö ESA aikoo asentaa Ranskan päämajaansa 80 virtsanpoistokäymälää. Pilottiprojekteja on jo käynnissä myös Sveitsissä, Saksassa, Yhdysvalloissa, Etelä-Afrikassa, Etiopiassa, Intiassa, Meksikossa ja Ranskassa.


Suomessa Sitralla [lähde] on ollut ainakin yksi virtsankierrätysprojekti, joka toteutettiin Porin prikaatissa. Sitra kertoo sivuillaan, että tekniikkaa on tarkoitus jatkokehittää ja pilotoida isommassa mittakaavassa. Suuremmat toimet vaativat kuitenkin Sitran mukaan asenneympäristön muutoksen sekä lainsäädännöllisiä toimia.