Apple
02:40 - 25.04.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Asiakas haastoi Applen oikeuteen puuttuvasta laturista - tietotekniikkajätti hävisi ja joutuu maksamaan asiakkaalle korvauksia

Applen puhelimien mukana ei nykyisin toimiteta latureita, joka lienee kismittänyt useimpia asiakkaita. Nyt eräs brasialainen asiakas vei [lähde] laturin puuttumisen oikeuteen saakka - ja voitti.

Brasilialainen tuomioistuin määräsi Applen maksamaan korvauksia iPhonen ostajalle, koska myyntipakkauksen mukana ei ollut laturia. Oikeuden päätöksen mukaan Applen on maksettava iPhonen ostajalle 5 000 Brasilian realin summa, joka vastaa noin 965 euroa. Apple joutuu lisäksi toimittamaan asiakkaalle laturin.

Oikeus ei ollut armollisella päällä, sillä korvaussumma nousee prosentilla jokaiselta viivästyneeltä maksukuukaudelta, alkaen oikeusjutun alkuvaiheista lähtien. Lisäksi Apple joutuu maksamaan noin 19 euron sakon jokaiselta viivästyneeltä päivältä, jos se ei maksa asiakkaalle.

Tuomioistuimen päätös luokitteli laturin välttämättömäksi esineeksi puhelimen käyttöä ajatellen. Tuomari piti Applen laturien puuttumista "loukkaavana" kuluttajien oikeuksia kohtaan.


Apple on perustellut latureiden puuttumista vihreällä ajattelulla. Tuomari totesi, että Applen ympäristöhuolet ovat perusteettomia, sillä yritys jatkaa edelleen latureiden valmistamista ja myymistä erikseen.

Applen laturipolitiikka on herättänyt rankaisutoimia Brasiliassa aiemminkin. Sao Paolossa toimiva kuluttajansuojaviranomainen Procon-SP määräsi Applelle noin 1,9 miljoonan euron sakon, koska se ei sisällyttänyt laturia iPhone 12:n myyntipakettiin. Muutamaa kuukautta myöhemmin virasto määräsi Applelle toisen noin 1,9 miljoonan euron sakon rikkomuksen toistamisesta iPhone 13 -sarjan puhelimissa.

Applen on arveltu säästäneen ainakin noin 5,5 miljardia euroa, kun se ei ole toimittanut latureita ja kuulokkeita iPhone-puhelimien mukana. Lisäksi laatikon pienempi koko säästää Applelle rahaa toimitus- ja logistiikkakuluissa.

Euroopan unionissa saattaa [lähde] tulla voimaan direktiivi, joka pakottaa elektronisiin laitteisiin, ja Applenkin tuotteisiin USB-C-portin. Tämä helpottaisi iPhonejen lataamista. Euroopan parlamentissa on myös ollut vaatimuksia, että Applen täytyy selkeästi merkitä myyntipakkauksiin, onko niissä laturia vai ei.

artikkelin avainsanat:
Apple iPhone iPhone 12 iPhone 13 tech