Pixabay
03:40 - 05.04.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Onko jalkapallo tätä nykyä tylsää ja ennalta-arvattavaa? Tutkimus viittaa vahvasti siihen

Jos sinusta tuntuu, että jalkapallo oli viihdyttävämpää vielä kymmenen vuotta sitten, saatat olla oikeassa. Tähän viittaa tuore tutkimus.

Popular Mechanics kertoo [lähde] Dublinin yliopiston käsialaa olevasta Euroopan jalkapalloliigoista tehdystä laajasta tutkimuksesta, joka kattaa 87 000 peliä 26 vuoden ajalta, vuosilta 1993-2019. Royal Society Open Science -lehdessä julkaistuissa tuloksissa väitetään jalkapallosta tulleen paljon ennustettavampaa.

Tutkijat loivat tietokannan yli 87 000 ottelusta, ja niiden tutkimista varten erityisen verkkomallin. He etsivät jokaisesta ottelusta eron kahden joukkueen verkkopisteiden välillä, ja liittivät sen arvon logistiseen regressioalgoritmiin ennustaakseen ottelun tuloksen todennäköisyyden. Logistinen regressio on luokitusalgoritmi, joka auttaa jakamaan tiedot erillisiin ryhmiin, kuten merkitsemään sähköpostit joko roskapostiksi tai ei roskapostiksi.

Tulosten perusteella tutkijat huomasivat, että kymmenen vuotta sitten pelattujen pelien ja tänään pelattujen otteluiden ennustettavuudessa on selvä ero. Paitsi että ottelut ovat ennalta-arvattavampia, tutkijat havaitsivat myös, että joukkueen kotikaupunkiedun hyöty on vähentynyt 90-luvun alusta lähtien.


Massachusetts Institute of Technologyn professorin Peko Hosoin työhön kuuluu urheiludatan ja -teknologian tutkimus. Hän sanoo, että vaikka urheilutulosten todennäköisyyksien tutkimiseen ei ole olemassa standardia, hänen mielestään Dublinin yliopiston tutkimusmetodi on erittäin järkevä.

artikkelin avainsanat:
jalkapallo tiede tutkimukset urheilu