Rex Features / AOP
08:10 - 15.03.2022 / viihde / Findance
Mikäli bitcoin-tulot jättää ilmoittamatta, verottaja uhkaa veronkorotuksella

Verohallinto muistuttaa verovelvollisia siitä, että virtuaalivaluutoilla kuten bitcoinilla saavutetut voitot myynnistä ja louhinnasta ovat verotettavaa tuloa.

Verohallinto arvioi, että ilmoitettavaa olisi jopa 150 000 suomalaisella.

Vuoden 2020 osalta 3400 suomalaista ilmoitti kryptovaluutoista saatuja tuloja 174 miljoonan euron osalta.

- Monet ovat kotiuttaneet voittoja vuonna 2021 ja nyt vaihdoista ja louhinnoista on viimeistään aika maksaa verot. Virtuaalivaluutat eivät ole enää mikään pieni ilmiö, vaan niissä liikkuu runsaasti suomalaistenkin rahaa, ylitarkastaja Timo Puiro toteaa.

Verohallinnon viime vuonna tekemän selvityksen mukaan tyypillinen kryptovaluuttoihin sijoittava on 20-40-vuotias mies.


- Moni virtuaalivaluuttoihin sijoittanut kamppailee perusasioissa. Veroilmoituksen teossa voi olla haasteita, voittoja ja tappioita ei osata laskea ja myös tulojen ilmoittaminen koetaan haasteelliseksi. Sijoittaja voi myös hämmästellä, että pitääkö tästä todella maksaa veroja, Puiro sanoo.

OmaVero-palveluun on tulossa parannuksia nimenomaan kryptovaluuttoihin liittyen. Mikäli virtuaalivaluutoista saadut tulot jättää ilmoittamatta, uhkaa veronkorotus. Verohallinto saa tietoa useista lähteistä kerätäkseen tietoa virtuaalivaluuttaan liittyvästä kaupankäynnistä.

Kryptovaluutoista on syntynyt verotukseen ilmoitettavia tuloja, mikäli vuoden 2021 aikana on

- osallistunut kryptovaluutan louhintaan

- vaihtanut kryptovaluuttaa euroiksi tai muuhun viralliseen valuuttaan

- vaihtanut kryptovaluuttaa toiseen kryptovaluuttaan

- tehnyt kryptovaluutalla ostoksia

- maksanut kryptovaluutalla laskuja

Kryptovaluutan käytöstä saatu tulo on pääomatuloa. Louhinnasta saatu kryptovaluutta puolestaan verotetaan ansiotulona. Arvo muodostuu aina käytön tai louhinnan hetkellä olleesta vaihtokurssista. Kryptovaluutan hankkimisesta aiheutuneet kulut ovat verovähennyskelpoisia kuten myös kaupankäynnistä aiheutuneet tappiot.

Kryptovaluuttoja ovat mm. bitcoin, cardano, ethereum, dogecoin, litecoin, stellar, tether ja terra.

Lue myös: Voiko virtuaalivaluutta olla rahaa? Väitöskirjatutkija Kristian Keskitalo pitää mahdollisena luokittelun oikeaksi rahaksi