Alamy / AOP
06:54 - 24.02.2022 / viihde / Findance
Aalto-yliopisto: PKS 2131-021 -kvasaarin kaksi mustaa aukkoa kiertää toisiaan

Aalto-yliopiston Metsähovin ja Caltechin Owens Valleyn radio-observatorioissa tehtyjen radiohavaintojen mukaan miljardien valovuosien päässä olevan PKS 2131-021 -kvasaarin säteilyssä ilmenee jaksottunutta vaihtelua. Tämä tarkoittaa tutkijoiden mukaan kahden jättimäisen mustan aukon kiertävän toisiaan.

Kvasaarit ovat erittäin kaukana olevia aktiivisia, kirkkaasti säteileviä galakseja, joiden keskustassa on jättimäinen musta aukko tuottamassa energiaa.

Radiosäteily syntyy mustan aukon lähellä olevasta hiukkassuihkusta, jossa aine liikkuu lähes valonnopeudella. Jos kvasaarin keskellä on kaksi toisiaan kiertävää mustaa aukkoa, se ilmenee radiosäteilyn jaksottaisena vaihteluna.

- Tällaisia tapahtumia ei pidetä lainkaan mahdottomina, mutta niiden olemassaolon todistaminen on erittäin haastavaa. Kvasaarit sijaitsevat miljardien valovuosien päässä ja tuollaisten jaksollisuuksien löytäminen vaatii laadukasta dataa kymmenien vuosien ajalta, kertoo akatemiatutkija Talvikki Hovatta.


- Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion ainutlaatuiset pitkäaikaiset havaintotulokset todensivat saman jaksollisuuden korkeammalla radiotaajuudella. Metsähovissa tehty tutkimus on erittäin arvokasta, koska olemme tehneet joistakin kvasaareista muuttuvuushavaintoja jopa neljänkymmenen vuoden ajan. Pitkät aikasarjat ovat välttämättömiä kvasaarien käyttäytymisen ymmärtämiseksi, toteaa Metsähovin havainto-ohjelmasta vastaava dosentti Merja Tornikoski.

- Monien kvasaarien radiosäteily vaihtelee paljonkin, mutta on todella harvinaista, että niissä olisi tällaista silmiinpistävää sinikäyrän muotoista jaksollisuutta. Ymmärsimme nopeasti, että kyseessä on varsin erikoislaatuinen kohde, jatkaa Hovatta.

Tutkijat yllättyivät siitä, että jaksollinen muuttuvuus keskeytyy 20 vuodeksi ja alkaa sitten uudelleen samanlaisena kuin aiemmin.

- Luonto aina joskus huijaa meitä. Siksi ryhmän tutkijat tarkastelivat tuloksia toisistaan riippumatta ja erilaisilla menetelmillä. Kun kaikki saivat saman tuloksen, tiesimme jaksollisuuden olevan todellista, Turun yliopiston tutkijatohtori Yannis Liodakis kertoo.

Jaksollisuutta on aiemmin löydetty OJ287-kvasaarista. Nyt tutkittu PKS 2131-021 on paljon kauempana.

- Mustien aukkojen välinen etäisyys on vain noin 50 kertaa aurinkokuntamme koko, joka siis galaksin keskustan mittakaavassa on hyvin pieni etäisyys. Todennäköisesti ne sulautuvat toisiinsa noin 10 000 vuoden sisällä, Tornikoski otaksuu.

- Todella kiinnostavaa on sekin, että näin lähellä toisiaan kiertävät supermassiiviset mustat aukot lähettävät gravitaatioaaltoja. Lähitulevaisuudessa pystymme toivottavasti havaitsemaan niitä nyt suunnitteilla olevilla havaintolaitteilla, Liodakis tuumii.