Tuuli Nikki
05:26 - 18.02.2022 / musiikki / Findance
Sana avoimena mielenterveys- ja päihdeongelmistaan - "ikinä ei pidä jäädä yksin"

Urbaania poppia ja räppiä yhdistelevä Sana on julkaissut tänään Uudestaan-nimisen singlen, jonka kertosäkeessä laulaa Oulun NMKY:n lapsikuoro Lauluflikat.

- Kappale alkoi syntyä viime vuoden lopulla biisileirillä. Ihan alusta asti se vetisti mun silmiä ja herätti voimakkaita tunteita. Edelleen biisi itkettää mua, mutta antaa samalla myös niin paljon voimaa, Sana kertoo Findancelle.

Jo 2000-luvun alkupuolelta musiikkia tehnyt Sana palaa kappaleessa juurilleen monellakin tapaa, sillä artisti räppää avoimesti nuoruutensa kipukohdista.

- Monet muistavat mut niistä mun teiniaikaisista rap-biiseistä. Purin silloin omaa pahaa oloani musiikkiin, koska en uskaltanut tai kehdannut puhua muille mun huolista. Se oli typerää. Ikinä ei pidä jäädä asioiden kanssa yksin, Sana suree.

- Vasta nyt myöhemmin olen ymmärtänyt, kuinka monet niitä biisejä oikeasti kuunteli ja kuinka monia olen niillä kappaleilla auttanut! Se on ollut yllättävää, ja tuo aivan erilailla merkityksen siihen kaikkeen.

Uudestaan pureutuu mielenterveys - ja päihdeteemaan kertoen artistin omista kokemuksista. Sana on avautunut aiemminkin aiheesta instagramissa, mutta musiikillisesti ulostulo on ensimmäinen.

- Mulla on taustalla alkoholiongelmaa, joka alkoi jo silloin teini-ikäisenä. Se pilasi elämästäni vuosia. Tajusin lopettaa vasta vuonna 2015, kun myönsin ongelman itselleni, Sana huokaa.


- Parempi tietenkin myöhään kuin ei milloinkaan, mutta jos olisin ottanut kavereiden vihjaukset ja huolen tosissani, olisin saattanut lopettaa jo aiemmin. Toivonkin, että jokainen tarkkailee omaa päihteiden käyttöään ja tutkiskelee omia toimintatapojaan. Nämä asiat valitettavasti pitää tajuta itse.

Selätettyään alkoholiongelmansa Sana on oppinut elämään myös mielenterveydellisten haasteidensa kanssa.

- Aikuisiällä mulla diagnosoitiin adhd, joka toi selityksen moneen asiaan, ja samalla sellaista mielenrauhaa. En olekaan vain se tyhmä ja laiska paska, kuten koulussa sanottiin. Lapsena kukaan ei ymmärtänyt ajatella adhd:n mahdollisuutta, vaan kaikki laitettiin "vilkkaan luonteeni" piikkiin. Luulen, että moni asia olisi mennyt paremmin, jos se olisi nähty jo silloin. En kuitenkaan ole katkera. Asiat meni miten meni, ja nyt voin hyvin, Sana avaa.

- Tällä hetkellä myös kaksisuuntaisen mielialahäiriön diagnoosi näyttää todennäköiseltä. Se oli vähän yllättävämpi, mutta olen täysin sujut asian kanssa. Tuntuu, että nyt minä itse ymmärrän itseäni taas paremmin, samoin läheiseni. Näissä ei todellakaan ole mitään hävettävää.

Uudestaan kuullaan myös Irti huumeista ry:n Huumekulma - keskusteluformaatin tunnusmusiikkina, jossa käsitellään ajankohtaisia huumekysymyksiä eri asiantuntijoiden, huumeita käyttävien läheisten ja huumeista toipuvien kanssa. Huumekulma starttasi IrtiHuumeista -YouTube-kanavalla 10. helmikuuta.

- Olen puhunut jo pitkään julkisesti raittiin elämän puolesta, ja on mahtavaa, että kappale pääsi Huumekulman tunnariksi, Sana iloitsee.

- En ole itsekään kulkenut sitä helpointa tietä, mutta musiikki on aina pitänyt pinnalla ja auttanut jaksamaan. On tärkeää löytää itselleen se voimavara, joka auttaa eteenpäin vaikeinakin hetkinä.

Kappaleesta julkaistaan myöhemmin myös musiikkivideo, jossa värikäs joukko niin julkkiksia kuin taviksia astuu esiin omien kriisiensä ja mielenterveysongelmiensa kanssa.

- Toivon tämän koko projektin voimaannuttavan ihmisiä ja poistavan niitä häpeän ja pelon tunteita, joita monet valitettavasti kokevat mielenterveys - ja päihdeongelmien vuoksi.

Sana - Uudestaan - Spotify

artikkelin avainsanat:
Lauluflikat Sana Sanna Rönnberg