C More
19:45 - 01.02.2022 / tv-sarjat / Findance
C More tuottaa Estonia-alkuperäissarjan - "Suurin koskaan Suomessa tuotettu draamasarja"

C More ja Fisher King tuottavat suomalaisittain poikkeuksellisen suuren tv-tuotannon M/S Estonia-matkustaja-autolautan onnettomuudesta.

Sarjan keskiössä on onnettomuustutkinta Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Ohessa nähdään myös autolautan tapahtumia, uppoaminen ja pelastustoimia.

C More -alkuperäissarjan kuvaillaan olevan suurin koskaan Suomessa tuotettu draamasarja.

- Sarjan budjetti lähentelee 15 miljoonaa euroa. On upeaa, että se on saanut taakseen vankan joukon kansainvälisiä kumppaneita, C Moren draama- ja kehityspäällikkö Jani Hartikainen hehkuttaa.

Tallinnasta Tukholmaan matkannut autolautta upposi Itämerellä syyskuussa 1994. 852 menehtyneestä ihmisestä suurin osa oli ruotsalaisia ja virolaisia. Henkiin Suomen merivartioston johtamassa pelastusoperaatiossa jäi 137 ihmistä.


- Estonian uppoaminen oli traaginen kaikki pysäyttävä tapahtuma, ja meille on erittäin tärkeää kunnioittaa uhreja sekä heidän omaisiaan. Onnettomuudesta on nyt kulunut lähes 30 vuotta ja fiktion avulla voimme kertoa uusia näkökulmia tapahtumista. Tutkintakomission työ oli erittäin vaikea ja vahvasti politisoitunut. Myös kolmen vuoden jälkeen luovutettu loppuraportti sai ristiriitaisen vastaanoton, Fisher King -tuotantoyhtiön toimitusjohtaja ja vastaava tuottaja Matti Halonen toteaa.

- Aloitimme Estonia-sarjan kehittelyn 2019, kun onnettomuudesta tuli kuluneeksi 25 vuotta. Esitellessämme ideaamme Ruotsissa ja Virossa huomasimme, ettemme tienneet kaikkea Ruotsin ja Viron taustoista ja päinvastoin. Ruotsissa ei tiedetty mitä tapahtui Suomessa tai Virossa. Fiktiomme teema syntyi tästä näkökulmien erilaisuudesta ja moninaisuudesta: mitä voimme oppia, jos katsomme Estonian kaltaista katastrofia usean osallisen silmin ja laajemmasta perspektiivistä? Tämä Viron, Suomen ja Ruotsin kautta kerrottu tarina voikin olla ainoa tapa kertoa onnettomuudesta oikealla tavalla, pääkäsikirjoittaja Miikko Oikkonen kertoo.