Alamy / AOP
03:40 - 30.01.2022 / viihde / Findance
Mistä tulee nimi Nokia? Sekä yhtiön että kaupungin nimen juurina turkiseläimet

Nokia - kumpi oli ensin, firma vai kaupunki?

Itse asiassa aivan aluksi oli Nokianvirran (aiemmin Mäkijoki) eteläpuolella sijaitseva Nokian kartano, joka sijaitsee tänäkin päivänä osoitteessa Emäkoskentie 6.

Kartanon historia ulottuu jopa 1200-luvulle. Nokian Kartano oli siis ollut olemassa jo satoja vuosia, kunnes Fredrik Idestam osti kiinteistön puuhiomoyritykselleen, jonka hän perusti 1865. Idestam muodosti tehtaidensa ympärille osakeyhtiön Nokia Aktiebolag vuonna 1871.

Nokian toiminnalla ja 1880 perustetulla paperitehtaalla oli valtava merkitys alueelle. Suur-Pirkkalaan kuuluneesta Pohjois-Pirkkalasta tuli kauppala 1937 ja Nokiaksi kauppala nimettiin 1938. Lopulta Nokian kaupunki syntyi paikalle 1977.

Nykyisen Nokia Oyj:n edeltäjä oli Suomen Gummitehdas Oy, jolle Nokia Aktiebolag oli tytäryhtiö. Suomen Gummitehdas nimittäin osti talousvaikeuksiin ajautuneen Nokia Aktiebolagin 1918.

Eli sekä Nokia-firman että Nokian kaupungin nimi näyttäisi johtavan Nokianvirralle ja Nokian kartanolle. Mutta mikä ihmeen nokia?

Nokian kaupungin verkkosivujen mukaan nokia-sana on peräisin sanasta nois (noki). Nois-sanalla kutsuttiin soopelia (nokinäätä) ja muita tummanvärisiä turkiseläimiä, joita Nokianvirralla oleili. Myöhemmin sanalla kutsuttiin tavallisesti turkiksia.