Alamy / AOP
03:40 - 28.01.2022 / viihde / Findance
Milloin hammastahna keksittiin? Entä hammasharja?

Hampaidenpesu kuuluu tätä nykyä lähes tulkoon jokaisen ihmisen arkitoimiin.

Tämänhetkisen tiedon mukaan kaikki alkoi Egyptistä mahdollisesti jo viisi tuhatta vuotta ennen ajanlaskua. Ensimmäisen hammastahnan selville saatu resepti sijoittuu noin 4000 vuotta ennen ajanlaskua.

Tällöin sekoituksessa käytettiin vuorisuolaa, minttua, kurjenmiekkaa ja paprikaa. Hammastahnan uskotaan olleen tehokas hampaiden puhdistamisessa, mutta se aiheutti myös ongelmia suussa.

1700-luvun lopussa hampaiden puhdistamiseen käytettiin poltettuja leivänmurusia. Myöhemmin käytettiin hiiltä.

Ensimmäinen varsinainen myyntiin tullut hammastahna on peräisin vuodelta 1873. Sen toi markkinoille vielä tänä päivänäkin tuttu brändi Colgate. Yhtiön perustaja William Colgate oli tällöin ollut kuollut jo 16 vuotta.

1800-luvun lopussa Washington Sheffield keksi hammastahnatuubin ja fluoria tahnaan alettiin lisätä vuonna 1914.


Hammasharjan historia

Ennen ajanlaskun alkua työvälineenä käytettiin mm. puista veistettyjä tikkuja.

Ensimmäinen hammasharja puolestaan keksittiin Kiinassa 1400-1500-luvulla. Se tehtiin eläimenluusta, bambusta ja siankarvasta. Massatuotantoon hammasharjat tulivat vasta 1700-luvun lopussa Englannissa William Addisin toimesta. 1800-luvun puolivälissä hammasharjaa kehitti eteenpäin Meyer Rhein.

Hammasharjan ensimmäisen patentin sai kuitenkin vasta 1857 H.N. Wadsworth, joka käytti niin ikään eläimenluuta ja siankarvaa.

Ensimmäinen pehmeämpi ja hygienisempi nylon-hammasharja kehitettiin 1938. Sitä seurasi jo seuraavana vuonna sähköhammasharja, joka keksittiin Sveitsissä.