Findance.com
03:40 - 27.01.2022 / viihde / Findance
Vanhat postimerkit - onko niillä vielä arvoa? - Keräsitkö lapsena tai saitko postimerkkikokoelman perintönä

Moni on keräillyt postimerkkejä lapsena, mutta maailman muuttuessa myös postimerkkien keräily on entistä harvemman harrastus.

Postimerkkikokoelma on saattanut jäädä käsiin myös perintönä ja se herättää tällöin helposti ajatuksia rahallisesta arvosta.

Suomen Filatelistiliiton mukaan uudempaa materiaalia on saatavissa niin paljon, että niillä ei yleensä ole juurikaan arvoa. Sen sijaan 1900-luvun alkupuolen ja sitä aiemmin ilmestyneiden merkkien joukosta voi löytyä haluttuja harvinaisuuksia.

Suomalaisia postimerkkejä
Kuva: Findance.com

Lisäksi mm. vesileimatyypit ja kokonaiset kirjekuoret voivat kasvattaa kiinnostusta ja näin ollen myös arvoa. Kuitenkaan esimerkiksi toisen maailmansodan aikaan lähetetyt kirjeet eivät kasvata rahallista arvoa, vaikka ne luonnollisesti tunnearvoa sisältävätkin suvun keskuudessa.

Huomionarvoista on, että postimerkki menettää käytännössä arvonsa, jos siitä puuttuu hampaita tai se on muutoin vahingoittunut.

Suomalaisia postimerkkejä
Kuva: Findance.com

Mikäli haltuusi on päätynyt huolellisesti kerätty postimerkkikokoelma, sen voi arvioittaa Suomen Filatelistiliiton aitouttajilla. Kokoelmia voi myydä netissä, huutokaupoissa tai postimerkkiliikkeille.