Ismo Pekkarinen / AOP
05:20 - 08.12.2021 / viihde / Findance
Kulutusluotto voi tulla kalliiksi - 50 000 euron lainan kokonaiskustannus voi nousta yli 150 000 euroon

Suomen Pankin mukaan kulutusluottojen nostaminen on noussut Suomessa lokakuussa. Vakuudettomien kulutusluottojen 10 prosentin väliaikainen korkosäädös päättyi syyskuun lopussa - nyt vuosikorko voi olla jopa 20 prosenttia.

- Korkeampi korko on varmastikin lisännyt luotonmyöntöä. Takuusäätiössä näkyy varsinkin ihmisten tarve saada yhdistelylainaa maksuvaikeuksiensa helpottamiseksi. Silloin korolla tai luoton kokonaiskustannuksilla ei ole tavanomaista merkitystä. Kotitaloudet hakevat joustoa talouteensa luotoista myös loppuvuoden sesonkien aikaan,Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar kertoo.

Pitkä laina-aika mahdollistaa kuluttajalle pienen kuukausierän, joka madaltaa kynnystä ottaa kulutusluotto.

- Ihmisillä on taipumus minimoida kuukausierä, jotta luoton rasite jäisi kuukautta kohden mahdollisimman pieneksi. Tämä näkyy valitettavasti myös luoton kokonaishinnassa, Pantzar sanoo.

Pienien kuukausierien mötä myös suuremmat lainamäärät ovat kasvussa.

- Isoja luottoja markkinoidaan erityisesti pienempien yhdistämiseen, jotta niiden maksu tulisi helpommin hallittavaksi. Valitettavasti myös tässä yhteydessä tulee luottoa usein arvioitua enemmän kuukausierän kuin kokonaishinnan perusteella, Pantzar toteaa.


Takuusäätiö on julkaissut nettisivuillaan lainalaskurin, joka auttaa kuluttajaa pohtimaan lainan määrää, korkoa, kuukausierää ja laina-aikaa.

- Erityisesti velkojen yhdistelylainoja otetaan pakkoraossa. Toivomme kuitenkin, että useammat malttaisivat mielensä ja hakisivat ammattilaisten apua, ennen kuin sitoutuvat hurjiin maksuaikoihin ja kokonaiskuluihin, tuumii Pantzar.

Esimerkiksi Takuusäätiö mainitsee 50 000 euron lainan, jonka kokonaiskustannukseksi tulee miltei 152 700 euroa, mikäli korko on 19 prosenttia ja kuukausieränä 840 euroa. Koron osuus on näin lähes 70 prosenttia ja lainaa maksetaan 15 vuotta.