Pixabay
07:08 - 15.11.2021 / viihde / Findance
Enemmistö suomalaisista haluaa nostaa tupakan ostoikärajan 20 vuoteen

Suomen ASH ry:n teettämän kyselyn mukaan kaksi kolmesta suomalaisista kannattaa tupakkatuotteille 20 vuoden ostoikärajaa.

Tupakoivistakin ostoikärajan nostamista kannattaa 54 prosenttia.

- Tupakointi aloitetaan lähes aina nuorena, ja korkeamman ostoikärajan on osoitettu vähentävän nuorten tupakoinnin aloittamista. Korkeampi ikäraja tehostaisi myös viestiä tuotteiden haitallisuudesta ja auttaisi torjumaan tupakkayritysten pyrkimyksiä vaikuttaa nuoriin kriittisessä ikävaiheessa, Suomen ASH:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Puska sanoo.

Suurin 20 vuoden ostoikärajan kannatus on yli 70-vuotiailla. Heistä jopa 79 prosenttia kannattaa ostoikärajan nostamista. Alle 30-vuotiaista ikärajan nostamista kannattaa 65 prosenttia.


- Tulokset kertoivat väestön laajamittaisesta tuesta savuttomalle ja nikotiinittomalle Suomelle, mikä tulisi näkyä myös tupakkalaissa. Esimerkiksi USA:ssa tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden ostoikärajaksi on jo asetettu 21 vuotta. Perusteluna on ollut muun muassa se, että tupakkayhtiöt kohdistavat markkinoinnin nuoriin, joiden aivot ovat erityisen herkät nikotiiniriippuvuuden syntymiselle, Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara toteaa.