Škoda Transtech Oy
07:22 - 09.11.2021 / viihde / Findance
Helsinki: Raide-Jokerin ensimmäinen ForCity Smart Artic X54 -pikarautiovaunu nyt käytössä

Artic X54 -pikaraitiovaunu on aloittanut liikennöinnin Helsingissä Kauppatorin ja Oopperan välillä.

Tähän mennessä Skoda Transtechin Otanmäen tehtaalla valmistetulla pikaraitiovaunulla on ajettu vain testiajoa.

- Pikaraitiovaunumme ovat ollet menestys testiajoissa ja nyt on mukava kuulla, miten matkustajat ottavat Artic XL -uutuuden vastaan. Vaunut tulevat aikanaan Raide-Jokerin käyttöön, jolloin nämä nopeat ja miellyttävät vaunut helpottavat kymmenien tuhansien ihmisten päivittäistä liikkumista ja tarjoavat liikenteeseen ilmastoystävällisen ja kestävän vaihtoehdon, Skoda Transtechin toimitusjohtaja Juha Vierros sanoo.

Raide-Jokerilla (eli Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettavalla pikaraitiolinjalla) kuljetaan HSL:n arvion mukaan 2030 noin 91 000 matkaa arkivuorokaudessa ja 2050 matkoja olisi jo 125 000 arkivuorokaudessa. Bussilinjalla 550 matkustaa nyt 40 000 ihmistä vuorokautta kohden.


Raide-Jokerin esisarjavaunu liikennöi nyt Helsingin keskustassa linjatunnuksella 4S arkisin klo 8 ja klo 19 välillä.

Vaunu eroaa muista liikenteessä olevista ratikoista turkoosilla värillään ja pituudellaan. 34 metriä pitkä Jokeri-vaunu on matalalattiainen raitiovaunu, jossa keskimoduulissa on tasainen lattia. Vaunussa on 78 istumapaikkaa, yhteensä kyytiin mahtuu 214 matkustajaa.

- ForCity Smart Artic XL –vaunumme kuljettaa yli 210 henkilöä kerrallaan, mukavasti, luotettavasti ja ympäristöystävällisesti. Yksi vaunu vastaa 170 henkilöautoa ruuhkaisella kehätiellä tai 3 isoa telibussia, Vierros jatkaa.