Lari Lappalainen / HOK-Elanto
12:10 - 03.11.2021 / viihde / Findance
S-ryhmä on saanut leikattua päästöjään jo 70% - "Olemme edenneet suunnitellusti"

S-Ryhmä on saanut pudotettua oman toimintansa aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä vuodesta 2015 alkaen jo 70 prosenttia.

Vuoteen 2030 mennessä S-ryhmän tavoitteena on leikata päästöjään 90 prosenttia.

S-ryhmän oma toiminta tuotti viime vuonna yhteensä arviolta 119 700 tonnia hiilidioksidia. Se oli 20 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019 ja 70 prosenttia vähemmän kuin 2015.

- Olimme viime vuoden lopussa vähennyksissä 5-6 % edellä suhteessa vuodelle 2030 asetettuun päästötavoitteeseemme. Lämmin kesä aiheutti omat haasteensa myös sähkönkulutukselle, mutta siitä huolimatta olemme edenneet suunnitellusti, vastuullisuuspäällikkö Terhi Naukkarinen SOK:lta kertoo.

Hiilipäästöjen nopean pudotuksen merkittävin tekijä on ollut siirtyminen käyttämään pelkästään uusiutuvaa sähköä. Kun Simon Sarvisuon tuulipuisto on täysin käytössä vuoden 2022 alussa, S-ryhmä tuottaa itse uusiutuvaa sähköä niin, että se kattaa 85 prosenttia ryhmän kulutuksesta.

Naukkarisen mukaan energiatehokkuuden parantaminenkin on edennyt S-ryhmässä hyvin.

- Viime vuonna tehostimme suhteellista energiankäyttöämme 9 % edellisvuoteen verrattuna ja 15 % vuoteen 2015 verrattuna.

S-ryhmä julkisti keväällä 2020 kunnianhimoiset ilmastotavoitteensa, joiden mukaan se on oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuonna 2025. Tuolloin ryhmä siis poistaa ilmasta enemmän hiiltä kuin sitä sinne tuottaa.

Päästöjen radikaalin leikkaamisen lisäksi tavoitteen toteuttaminen vaatii jäljelle jäävien, esimerkiksi kaukolämmöstä syntyneiden päästöjen kompensoimista erilaisilla hiilensidontahankkeilla. Kompensoinnin tarve pienenee vuosikymmenen aikana päästövähennystavoitteen lähestyessä.