Vesa Holm / Jyväskylän yliopisto
12:41 - 28.10.2021 / viihde / Findance
Arvasitko? Mustavalkoinen on pandan suojaväri

Mustavalkoiset värit naamioivat isopandan niiden luonnollisessa elinympäristössä, osoittavat Jyväskylän yliopiston, Bristolin yliopiston ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat. Tänään Scientific Reports -julkaisusarjassa ilmestyneet tulokset perustuvat harvinaiseen valokuva-aineistoon ja uusimpiin kuva-analyysitekniikoihin.

Vaikka useimmat nisäkkäät ovat harmaanruskeita, on olemassa muutamia poikkeuksia kuten seepra, haisunäätä ja miekkavalas. Mahdollisesti tunnetuin kaikista mustavalkoisista eläimistä on kuitenkin iso- eli jättiläispanda.

Tutkijat analysoivat valokuvia, jotka on otettu pandoista niiden luonnollisessa ympäristössä Kiinan vuoristometsissä. Havaittiin, että isopandan mustat värit sulautuvat yhteen taustan tummien puunrunkojen kanssa, kun taas valkoiset värit sulautuvat vaaleiden lehtien ja lumen kanssa talvella.

Lisäksi vaaleanruskeat sävyt muodostavat maapinnan sävyihin sulautuvan värin, joka kattaa eron luonnonympäristön hyvin tummien ja erittäin vaaleiden visuaalisten elementtien välillä.

Tulokset ovat yhdenmukaisia riippumatta siitä, katsotaanko niitä ihmisen, kissan tai koiran näkömalleilla, joista kaksi viimeistä edustavat petoeläimiä.


Kontrastivärit rikkovat muodon

Seuraavaksi tutkijat tarkastelivat toista suojavärimuotoa - hajottavaa väritystä - jossa eläimen pinnalla näkyvät kontrastivärit rikkovat sen ääriviivat. He havaitsivat, että isopandoilla hajottava väritys toimii petoeläimen näköä vastaan varsinkin pidemmillä katseluetäisyyksillä.

Lopuksi tutkijat käyttivät tuoretta värikarttatekniikkaa vertaillakseen elinympäristön värien samankaltaisuutta eri lajien ja isopandan välillä. Tämä vahvisti, että isopandan värien samankaltaisuus taustaansa on verrattavissa lajeihin, joita pidetään suojavärillä varustettuna.