Alamy / AOP
10:57 - 28.10.2021 / viihde / Findance
Loppuvuoden tuloraja kannattaa tarkistaa nyt - perusveroprosenttia korkeampi lisäprosentti uhkaa lähes 900 tuhatta suomalaista

Verohallinto arvioi, että jopa 890 000 suomalaisen tuloraja ylittii, mikäli he jatkavat loppuvuoden tienaamista tammi-syyskuun tavoin. Mikäli verokortin tuloraja rikkoutuu, perusveroprosenttia korkeampi lisäprosentti aktivoituu.

Jos tuloraja näyttäisi ylittyvän, uusi verokortti kannattaa tilata. Jos uuden verokortin tilaa heti, muuttunut veroprosentti ehditään huomioida marras- ja joulukuun tulojen yhteydessä.

- Kannattaa varmistaa, että tuloraja ei ole ylittymässä. Joulun alla voi olla ikävä yllätys, jos tuloja verotetaan perusveroprosenttia korkeammalla lisäprosentilla, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo.


Uusia verokortteja tilattu totuttua enemmän

Palkansaajista noin kolmannes, 1,66 miljoonaa on tehnyt tänä vuonna uuden verokortin. Määrä on 40 000 suurempi kuin viime vuonna.

- Koronatilanne on vaikuttanut monien ihmisten työtilanteeseen ja tuloihin. Verohallinto laskee perusverokortin veroprosentin edellisvuoden tulojen perusteella, mutta jos työtilanne on muuttunut, arvio ei välttämättä ole kohdillaan, ilmoittaa Ylitalo.

Kaikista uusista verokorteista 75 prosenttia tilattiin OmaVeron kautta, kun vielä vuonna 2019 määrä oli 66 prosenttia.

Verohallinto on tänä vuonna ensimmäistä kertaa lähettänyt sähköpostimuistutuksia henkilöille, joiden veroprosentti vaikuttaa alkuvuoden tulojen perusteella liian matalalta. Sähköpostimuistutuksen saavat Suomi.fi-viestit käyttöön ottaneet verovelvolliset.

Verohallinto ehdottaa muistutuksen yhteydessä automaattisesti uutta veroprosenttia. Sähköpostimuistutuksia on lähtenyt kaikkiaan 40 000 henkilölle, joista vajaa kolmannes on hyväksynyt ehdotuksen sellaisenaan tai muokattuna.

- Harmillisesti yli 20 000 henkilöä ei sen sijaan ole hyväksynyt eikä hylännyt meidän ehdotustamme, Ylitalo kertoo.