Ismo Pekkarinen / AOP
10:10 - 28.10.2021 / viihde / Findance
44 ehdokasta Seurasaaren ulkomuseon kesämökiksi - "Seurasaareen mökin valinnassa kokonaisuus ratkaisee"

Suomen kansallismuseo on etsinyt Seurasaaren ulkomuseoon tavallista, suomalaista kesämökkiä.

Valinta tehdään 44 ehdokkaan joukosta alkuvuodesta 2022. Seurasaareen se siirretään keväällä 2024, yleisölle mökki avautuu vuonna 2026.

Suomen kansallismuseon ja Museoviraston asiantuntijat käyvät hakemukset huolellisesti läpi ja perehtyvät ehdokkaisiin niin museologisesta ja kuin rakennusteknisestä näkökulmasta.

- Seurasaareen mökin valinnassa kokonaisuus ratkaisee, mutta toki hienona lisänä rakennuksen värikkäällä historiallakin on merkitystä, Mikko Teräsvirta, Seurasaaren ulkomuseon intendentti tiivistää.

Tarjottujen mökkien joukosta valitaan muutama parhaiten tarkoitusta vastaava ehdokas, joita asiantuntijat käyvät katsomassa paikan päällä kevääseen mennessä.

Suomen kansallismuseon kohteisiin kuuluva Seurasaaren ulkomuseo esittelee suomalaista rakennus- ja asumiskulttuuria 1600-luvulta 1900-luvulle. Museoalueen 88 rakennusta on tuotu Helsinkiin eri puolilta Suomea.


Ehdokkaita tarjolla ympäri Suomea

Museolle on tarjottu eri kokoisia mökkejä Suomea, aina Uudenmaan etelärannikolta Taivalkoskelle saakka. 1950-luvun ja 1980-luvun välillä rakennetut mökit ovat olleet usein käytössä aivan viime vuosiin - osa kesäkäytössä; osa ympärivuotisesti. Osa mökeistä on paikalleen rakennettuja nikkarityön taidonnäytteitä; osa hankittu valmiina mökkipaketteina.

Useampi museota lähestynyt kertoi mökkinsä olevan ennen pitkää väistymässä uuden, paremmin käyttäjiensä tarpeita vastaavan tieltä. Jotkut kertoivat kynnyksen mökin purkamiselle olevan suuri.

Mökin uusi elämä Seurasaaren ulkomuseon rakennuksena tuntuisi lohdulliselta ja hienoltakin. Mökkiään Seurasaareen tarjoavat näkivät niiden edustavan lähes aina tyypillistä suomalaista kesämökkiä.

- Arvostamme mökkien tarjoajien meille jakamia tarinoita mökkeilystä, mökillä koetusta elämästä ja mökin vaiheista. Näiden muistojen perusteella huomaa sen, että mökit ovat olleet käyttäjilleen jo useammassa sukupolvessa hyvin tärkeitä paikkoja, Teräsvirta sanoo.