Amazon Studios
16:10 - 27.10.2021 / tv-sarjat / Findance
Amazon Prime Video starttaa Ajan pyörä -fantasiasarjan 19.11. - mukana myös Peter Franzén

Amazon Prime Video aloittaa 19. marraskuuta uuden alkuperäissarjansa Ajan pyörä (The Wheel of Time).

Robert Jordanin fantasiakirjoihin perustuva sarja sijoittuu eeppiseen tarumaailmaan, jossa vain tietyillä naisilla on hallussa mystinen taikuus.

Tarina seuraa vaikutusvaltaisessa Aes Sedai -järjestössä vaikuttavan Moirainen (Rosamund Pike) matkaa hänen saapuessa Kaksoisvirran pikkukaupunkiin. Sieltä hän lähtee vaaralliselle matkalle viiden nuorukaisen kanssa - heistä yksi tulee pelastamaan tai tuhoamaan ihmiskunnan.

Rosamund Piken lisäksi sarjaa tähdittävät Josha Stradowski, Marcus Rutherford, Zoe Robins, Barney Harris, Madeleine Madden ja Daniel Henney sekä suomalaisnäyttelijä Peter Franzén.

Rafe Judkinsin kehittämän sarjan ensimmäinen tuotantokausi käsittää kahdeksan jaksoa. Jaksoista kolme tullaan julkaisemaan ensi-iltapäivänä ja loput ilmestyvät palveluun viikottain. Kauden viimeinen jakso nähdään 24. joulukuuta 2021.

Sarjasta on jo tilattu toinen tuotantokausi.


Robert Jordan - Ajan pyörä

Vuonna 2007 menehtyneen amerikkalaisen Robert Jordanin kehittämä Ajan pyörä on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä fantasiakirjasarjoista. Jordanin kuoleman johdosta kirjasarja saatettiin loppuun Usvasyntyinen -kirjasarjasta tutun Brandon Sandersonin toimesta apunaan Jordanilta jääneet muistiinpanot.

Jordanin kirjoittamat kirjat ovat ilmestyneet myös suomeksi, mutta fanit ovat toistaiseksi joutuneet odottamaan Sandersonin kirjojen käännöksiä. TV-sarja antanee kuitenkin uutta potkua kirjasarjalle kokonaisuudessaan.

Peter Franzén on vanginvartija Stepin

Suomalaisnäyttelijä Peter Franzénin rooli julkistettiin elokuussa 2020. Hän esittää sarjassa Stepiniä, joka on romaaneissa esiintynyt vain vuonna 2008 suomeksi ilmestyneessä esiosassa Uusi kevät: Ajan pyörän johdanto-osa.

Fanit ovat spekuloineet, että Kerene Nagashin vanginvartjia Stepin on mahdollisesti sulautettu tv-sarjan puitteissa toisen hahmon, Karilen, kanssa. Hahmot ovat muutoinkin kokeneet muutoksia kirjasarjaan nähden. Monet heistä ovat esimerkiksi huomattavasti vanhempia, mikä vahvistaa sarjalle haluttua tyyliä ja tunnelmaa.

Franzenin roolin merkittävyys on siis toistaiseksi epäselvä, mutta joka tapauksessa se jatkaa 50-vuotiaan suomalaisen läpimurtoa ulkomailla. Aiemmin meriittilistaa komistavat jo mm. Love, Death & Robots ja Viikingit, jossa Franzénin rooli oli erittäin näkyvä.

Sarjan kuvaukset kärsivät koronasta

Sarjan ensimmäisen tuotantokauden kuvaukset käynnistyivät syksyllä 2019. Kuvaukset jouduttiin kuitenkin keskeyttämään pandemian vuoksi maaliskuussa 2020. Kuvaukset jatkuivat vasta huhtikuussa 2021.

Toisen tuotantokauden kuvaukset ovat jo käynnistyneet heinäkuussa 2021.


Ajan pyörä - traileri