Fazer
08:31 - 26.10.2021 / viihde / Findance
Fazer otti käyttöön Suomen ensimmäisen 100-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistetun ruokapakkauksen

Fazer ottaa käyttöön Suomen ensimmäisen ruokapakkauksen, joka on tehty 100-prosenttisesti kierrätysmuovista. Näin jopa 1,2 miljoonaa kierrätyspulloa saa vuosittain uuden elämän kakkurullapakkauksissa.

Uudistuksen ansiosta Fazer käyttää 24 000 kiloa vähemmän uutta muovia joka vuosi. Pakkausuudistus on osa yhtiön vastuullisen pakkaamisen ohjelmaa.

Auringonpaiste, Marianne, Mansikkapaikka, Ihana hetki, Illan hehku ja Taikayö-tuotteet pakataan jatkossa kierrätyspulloista valmistettuihin muovipakkauksiin. Suomessa on valmistettu tähän mennessä 100-prosenttisesta kierrätysmuovista vain pulloja juomateollisuuden käyttöön sekä osia muihin elintarvikepakkauksiin.

- Annamme vuosittain 1,2 miljoonalle juomapullolle uuden elämän kierrättämällä niitä kakkurasioissamme. On ensimmäinen kerta, kun käytämme pakkauksessa vain kierrätyspulloista saatavaa muovia. Kierrätysmuovi on vähän uutta muovia kalliimpaa, mutta haluamme mennä tässäkin ekologisempaan suuntaan. Tämä pakkausuudistus on merkittävä askel meille – olemme edelläkävijä ja näytämme suuntaa koko elintarvikealalla niin Suomessa kuin kansainvälisestikin, sanoo Piia Soininen-Tengvall, Fazer-konsernin pakkauskehitysjohtaja.

Uudet kakkurullapakkaukset on valmistettu palautuspulloista saatavasta rPET-muovista eli kierrätetystä polyeteenitereftalaatista, jota syntyy erilaisten erotus-, rouhinta-, pesu- ja laadunvarmistusprosessien jälkeen. Tämä prosessi vie vähemmän energiaa kuin kokonaan uuden muovin valmistaminen. Yhteen kakkurasiaan käytetään noin kaksi puolen litran kierrätyspulloa, eikä muuta materiaalia tarvita.

- Pakkausta on usein pidetty välttämättömänä pahana, turhakkeena, joka jää kuluttajan käteen, kun tuote on nautittu. Ilman pakkausta elintarvike ei kuitenkaan säilyisi yhtä hyvin, ja syntyisi paljon enemmän ruokahävikkiä, Soininen-Tengvall huomauttaa.

Vaikka materiaali vaihtuu, näyttää kakkurullapakkauksen muovirasia samalta kuin ennenkin. Uudesta materiaalista kertoo pakkauksen etiketissä oleva pullon kuva. Siinä kerrotaan pakkausmateriaalin olevan muovinkeräykseen lajiteltavaa sataprosenttista kierrätysmuovia. Lanseerauksen alussa pakkaukseen liimataan myös tarra: "Olin aiemmin juomapullo, nyt kakkurasia".

Uudet pakkaukset saapuivat kauppoihin 25. lokakuuta.


Muovin käyttöä vähennetty yli 52 miljoonan leipäpussin verran

Fazerilla käynnistettiin vuonna 2018 vastuullisen pakkaamisen ohjelma, jonka myötä Fazer Leipomoilla pakkausmuovia on vähennetty yli 52 miljoonan leipäpussin verran.

- Ohjelman aikana olemme käyneet kaikki Fazer Leipomoiden tuotteet pakkaus pakkaukselta läpi. Muovia on vähennetty ja ohennettu aina, kun se on ollut mahdollista. Olemme vähentäneet kolmessa vuodessa muovin käyttöä 131 000 kiloa, Soininen-Tengvall kertoo.

Kehitystyön ansiosta jopa 99 prosenttia pakkauksista voidaan nykyisin lajitella kierrätettäväksi.

- Toivon, että tulevaisuudessa voimme valmistaa leipäpusseja kierrätetystä muovista. Hyvää esimerkkiä voidaan hakea pulloille kehitetystä palautusjärjestelmästä, joka takaa kierrätysmateriaalin turvallisen käytön. Maailmalla on pilottiasteella tutkimuksia niin kutsutusta kemiallisesta kierrätyksestä, mikä toteutuessaan mahdollistaisi lain sallimaa kierrätysmuovia myös leipäpusseille.

- Kannustamme kaikkia lajittelemaan pakkaukset kierrätykseen. Fazer Leipomoiden pakkauksista löytyy selkokieliset kierrätysohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Jotta leipäpussimme voidaan hyödyntää kierrätyksessä parhaalla mahdollisella tavalla, käytämme niissä yhä enemmän kierrätysarvoltaan hyvää LDPE-muovilaatua, Soininen-Tengvall päättää.