Solarigo Systems
16:10 - 19.10.2021 / viihde / Findance
Kaikki sähkö valtavasta aurinkosähköpuistosta ensimmäisenä kuntana Suomessa - Sulkavan kunta kohti hiilineutraaliutta

Sulkavan kunta siirtyy nopealla aikataululla kohti hiilineutraaliutta. Kunta on mukana valtavassa aurinkosähköpuistohankkeessa, jonka myötä kunnan oman sähkönkulutuksen päästöt tippuvat kerralla nollaan. Hankkeen kautta Sulkavan kunnasta tulee Suomen ensimmäinen kunta, joka hankkii koko kunnan oman sähköntarpeen kotimaisella aurinkosähköllä, joka myös tuotetaan paikallisesti Sulkavalla.

Sulkavalle rakennetaan vuosina 2022–2023 Suomessa merkittävän kokoinen, teollisen mittakaavan aurinkosähköpuisto. Sulkavan kunta ostaa sähkönkulutuksensa aurinkosähköpuistosta Lumme Energialta. Aurinkopuiston rakentamisesta vastaa Solarigo Systems Oy.

Sulkavan kunta pyrkii kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Siirtyminen 100 % kotimaiseen aurinkosähköön edustaa merkittävää edelläkävijyyttä, sillä vastaavaa ei ole toteutettu Suomessa kunnallisella puolella.

- Sulkavan kunta on miettinyt omaa vastuullisuuttaan. Uusiutuvan energian käyttö on meille yksi strateginen valinta paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Huoli ilmastonmuutoksesta on yhteinen ja haluamme olla vahvasti mukana oikeiden tekojen muodossa, kertoo Sulkavan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaisa Ralli.


Yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista

Sulkavalle rakennettava aurinkopuisto tulee olemaan kooltaan valtava ja se yltää Suomen suurimpien joukkoon. Yli 9000 aurinkopaneelia tullaan asentamaan noin 7 hehtaarin kokoiselle maa-alueelle kuntakeskuksen pohjoispuolelle. Teholtaan aurinkopuisto on noin 5 000 kilowattia ja se tuottaa vuosittain täysin uusiutuvaa ja päästötöntä aurinkosähköä noin 4500 MWh.

- Haluamme osaltamme näyttää esimerkkiä, kuinka kunta voi tehdä konkreettisia ja vaikuttavia päätöksiä yhteisissä ilmastotalkoissa. Lähdemme nyt isolla askeleella eteenpäin, emme jää sivustaseuraajaksi asiassa, toteaa Sulkavan kunnanjohtaja Juho Järvenpää.

Sulkavan aurinkopuiston tuottama sähkö riittää hyvin kattamaan Sulkavan kunnan oman sähköntarpeen. Loput sähköstä myydään kantaverkon kautta Lumme Energian muille aurinkosähköasiakkaille. Lumme Energia vastaa myös aurinkosähkön tuotannon ja kunnan sähkönkulutuksen vaihteluiden tasapainottamisesta niin, että koko Sulkavan sähkönkulutus voidaan kattaa vuositasolla aurinkopuiston tuotannolla.

- Sulkavan kunta on toiminut projektin suhteen päämäärätietoisesti. Energiainvestoinnit venyvät usein pitkiksi mutta tässä tapauksessa projektin suunnittelu ja investointipäätökset ovat voineet edetä nopeasti, iloitsee Lumme Energian toimitusjohtaja Tapo Lehtoranta.

Kokonaisuudessaan aurinkopuiston tuottama sähkö vähentää hiilidioksidipäästöjä noin 589 000 kg vuosittain suhteessa keskimääräisiin sähköntuotannon päästöihin Suomessa. Aurinkosähköpuisto tuottaa vuokra- ja kiinteistöverotuloja Sulkavan kunnalle koko 30–40 vuoden toiminta-ajan. Business Finland Oy on myöntänyt hankkeelle valtion energiatuen.

- On hienoa olla mukana toteuttamassa edistyksellistä hanketta, jolla Sulkavan kunta siirtyy käyttämään 100 % kotimaista, lähellä tuotettua uusiutuvaa aurinkosähköä, kertoo Solarigo Systemsin myyntijohtaja Olli-Pekka Purhonen.