Ismo Pekkarinen / AOP
05:10 - 17.10.2021 / viihde / Findance
Verovelka poikkeuksellisesti laskussa - "Verovelan lasku alkuvuonna on poikkeuksellista"

Yritysten ja henkilöasiakkaiden kokonaisverovelka oli lokakuun alussa 110 miljoonaa euroa pienempi kuin vuoden alussa tammikuussa.

– Verovelan lasku alkuvuonna on poikkeuksellista. Normaalisti tilanne on se, että verovelka kasvaa loppuvuotta kohden, kunnes vanhat verovelat vanhenevat vuodenvaihteessa, prosessinomistaja Timo HelinVerohallinnosta sanoo.

Esimerkiksi viime vuonna verovelka oli kasvanut tammi-lokakuun välisenä aikana 1,3 miljardia euroa.

– Verovelan hienoinen lasku alkuvuonna kertoo ennen kaikkea siitä, että asiakkaat ovat noudattaneet hyvin meidän kanssamme tekemiään maksujärjestelyjä. Verovelka on tällä hetkellä hyvin hallinnassa, Helin kertoo.

Verovelkaa on tällä hetkellä yhteensä noin 3,7 miljardia euroa.


Verohallinto tehnyt konkurssihakemuksia tänä vuonna vähemmän kuin ennen korona-aikaa

Verohallinto on tänä vuonna tehnyt syyskuun loppuun mennessä yhteensä 800 konkurssihakemusta.

Verohallinnon tekemien konkurssihakemusten määrä ei vielä ole korona-aikaa edeltävällä tasolla: vuonna 2019 tammi-syyskuun välisenä aikana Verohallinto teki 930 konkurssihakemusta.

Koronatilanteen takia voimassa ollut väliaikainen konkurssilaki rajoitti velkojien oikeutta hakea yritys konkurssiin tammikuun loppuun 2021 asti. Väliaikainen konkurssilaki vähensi huomattavasti Verohallinnon tekemiä konkurssihakemuksia.

Tällä hetkellä Verohallinto voi hakea yritystä konkurssiin normaalin käytännön mukaan.

– Tästä huolimatta konkurssihakemusten määrässä ei ole ollut rajua nousua ainakaan toistaiseksi. Viimeisten parin kuukauden aikana lähetettyjen konkurssihakemusten määrä on ollut lähellä koronaa edeltävän ajan kuukausittaisia määriä, Helin kertoo.


Lisäaika verojen maksuun helpotetuin ehdoin ei kiinnostanut yrityksiä viime vuoden tavoin

Yrityksillä ja henkilöasiakkailla oli mahdollisuus huhti-elokuussa hakea lisäaikaa verojen maksuun helpotetuin ehdoin. Helpotettujen maksujärjestelyjen tavoitteena oli auttaa erityisesti yrityksiä ja toiminimiyrittäjiä, jotka ovat koronatilanteen takia maksuvaikeuksissa.

Helpotettuun maksujärjestelyyn haki tänä vuonna yhteensä 26 000 asiakasta. Noin 70 % helpotettua maksujärjestelyä hakeneista oli henkilöasiakkaita.

– Hakemusten valossa näyttää siltä, ettei yrityksillä ollut enää tänä vuonna yhtä paljon koronasta johtuvia maksuvaikeuksia kuin viime vuonna, riskivastaava Tuomas Hurskainen Verohallinnosta sanoo

Asiakkaiden oli mahdollista hakea lisäaikaa verojen maksuun helpotetusti myös vuonna 2020. Silloin helpotettua maksujärjestelyä haki yhteensä 39 000 asiakasta. Viime vuonna helpotettuun maksujärjestelyyn hakeneista puolet oli yrityksiä ja puolet henkilöasiakkaita.