Pixabay
05:10 - 13.10.2021 / viihde / Findance
Nuori asunnoton ei löydä pois kadulta yksin - "Tarvitaan rakenteellisia muutoksia"

Nuorten asunnottomuus on kasvava ongelma, johon voidaan puuttua vain tarjoamalla nuorille tukea mahdollisimman aikaisin, toteavat Diakonissalaitoksen asiantuntijat. Asunnottomien yötä vietetään sunnuntaina 17. lokakuuta.

Yksineläviä asunnottomia oli ARA:n tilastojen mukaan vuoden 2020 lopussa runsaat 4300. Pitkäaikaisasunnottomien määrä on kääntynyt lievään nousuun ja heitä oli 1 054. Joukossa on yhä nuorempia.

"On nähtävissä kehitystä, että nuoret aikuiset eivät enää vain ajaudu kadulle, vaan ovat kasvaneet osaksi sitä maailmaa hyvin nuoresta alkaen. Kun nuoren koko elämä, ihmissuhteet ja toimeentulo ovat kadulla, sieltä on hyvin vaikea päästä pois", toteaa projektipäällikkö Robert Koski, joka työskentelee Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeessa.

Tukialus tekee etsivää päihde- ja mielenterveystyötä Helsingin, Tampereen, Lahden ja Jyväskylän kaduilla.

Pitkäaikaisasunnottomilla on asumista olennaisesti vaikeuttava sosiaalinen tai terveydellinen ongelma, kuten päihde- tai mielenterveysongelma. Kosken mukaan iso ongelma on, että tarjolla ei ole riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Myöskään nykyiset sote-rakenteet eivät huomioi kaikkein heikoimmassa olevien asunnottomien tilannetta.

"Tarvitaan rakenteellisia muutoksia, jotta esimerkiksi nuoret asunnottomat kiinnittyvät paremmin tarjolla oleviin palveluihin", Koski huomauttaa.


Asunto ensin -malli toimii

Diakonissalaitoksen Hoivan asiakkuusjohtaja Heli Alkila korostaa, että asunnottoman nuoren voi olla todella vaikea löytää tarvitsemaansa apua palvelujärjestelmästä.

"Meidän on tarjottava matalan kynnyksen palveluja, joista nuorta ei käännytetä pois. Lisäksi nuori tarvitsee rinnalla kulkijan ja ennen kaikkea ammattilaisten kannustavaa asennetta sitten, kun asunto löytyy."

Alkila huomauttaa, että nuorten asunnottomien tilanteen korjaaminen ei vaadi ylivoimaisia muutoksia, vaan poliittista tahtoa.

"Suomessa on jo olemassa laajassa yhteistyössä kehitetty Asunto ensin -malli, joka on todettu toimivaksi ja tehokkaaksi. Sen lähtöajatus on, että asunto on perusoikeus ja samalla perusta kuntoutumiselle. Asunto ensin -malli toimii nuorten asunnottomien kohdalla aivan yhtä hyvin kuin aikuistenkin."


Asunnottomien yö näkyy ympäri maan

Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää Asunnottomien yön merkeissä.

Sen yleisenä tavoitteena on tukea jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon. Asunnottomien yö on samalla Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan vuosittainen mielenilmaus.

Tänä vuonna tapahtuman yhteinen teema on Ulkopuolella – syrjäytynyt vs. syrjäytetty.