Zalando
14:10 - 10.10.2021 / viihde / Findance
Zalando haluaa edistää kiertotaloutta - Laura Coppen: "Vaatteet saavat uuden elämän kaatopaikan sijasta"

Zalando esittelee uusia kiertotalouden liiketoimintamalleja ja -käytäntöjä tuotteiden koko elinkaaren varrelta. Pyrkimys tukee tavoitetta soveltaa kiertotalouden periaatteita ja pidentää vähintään 50 miljoonan muotituotteen käyttöikää vuoteen 2023 mennessä, kuten Zalandon kestävän kehityksen strategiassa do.MORE linjataan.

Muotiala toimii lineaarisesti: hanki - tee - käytä - heitä pois. Uusilla aloitteillaan Zalando pyrkii siirtymään kohti kiertotalousjärjestelmää, jossa tuotteen elinkaaren jokainen vaihe suunnitellaan kokonaisvaltaisesti uudelleen: suunnittelu ja valmistus - käyttö - uudelleenkäyttö - ympyrä sulkeutuu.

Zalandon strategialla pyritään löytämään vastauksia alan kaikkiin haasteisiin osallistaen asiakkaita, brändejä ja yhteistyökumppaneita. Strategiassa huomioidaan kiertotalouden suunnittelu "redeZIGN for circularity" -malliston kautta, korjausten pilotointi, Pre-owned -tarjonnan jatkuva laajentaminen sekä avoimen alustan kehittäminen tekstiilijätehuoltoa varten osana Sorting For Circularity -projektia Fashion for Good.

”Muotiteollisuuden on siirryttävä kiertotalouteen, jotta sen kielteiset vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön vähenisivät. Zalando näkee tämän siirtymän ainutlaatuisena mahdollisuutena johtaa muotialan uudelleen suunnittelua, avata uusia tulovirtoja ja hyödyntää jo käynnissä olevia perusteellisia muutoksia kuluttajien käyttäytymisessä”, sanoo Laura Coppen, Zalandon Head of Circularity.

”Attitude-Behavior Gap -raporttimme mukaan yli 60 prosenttia kuluttajista pitää tärkeänä, että heidän vaatteensa saavat uuden elämän kaatopaikan sijaan. Tavoitteenamme on ohjata käyttäytymisen muutosta kohti kiertotuotteita ja -elämyksiä. Meillä ei ole vielä kaikkia vastauksia, mutta teemme yhteistyötä alan keskeisten muutoksentekijöiden kanssa testaamalla ja laajentamalla uusia ratkaisuja, jotta voimme täysin siirtyä kiertotalouteen.”


SUUNNITTELU

Suunnitteluvaiheessa Zalando työskentelee yhdessä Ellen MacArthur -säätiön ja Berliinissä sijaitsevan startup-yrityksen circular.fashionin kanssa määrittääkseen alalle kiertotuotekriteerit ja parantaakseen yksityisen tuotemerkin tiimejä kiertotalouden mukaisessa suunnittelussa. Zalando haluaa tehdä tietoon perustuvia kiertotalouspäätöksiä, ja laajentaa ”redeZIGN for circularity” kapselimallistoa omalla ZIGN-tuotemerkillään. Kaikki 50 malliston tuotetta miesten ja naisten tekstiileissä, kengissä ja asusteissa sisältävät digitaalisen tuotepassin. Etiketin QR-koodin avulla asiakkaat voivat mennä tuotesivustolle katsomaan, missä tuote on tuotettu, miten sitä hoidetaan, miten se korjataan ja miten sen voi jälleenmyydä Zalandolla.

KÄYTTÖ

Lokakuun 11. päivästä alkaen Zalando pilotoi hoito- ja korjauspalveluja, jotta se voi olla yhteydessä asiakkaisiin oston jälkeen ja tukea tuotteiden käyttöiän pidentämisessä. Yhteistyössä Lontoon startup- ja jälleenmyyntisovelluksen, Save Your Wardroben kanssa Zalando tarjoaa nyt vaatteiden ja kenkien laadukkaita hoito- ja korjauspalveluja valikoitujen paikallisten studioiden ja räätälien kautta Berliinissä asuville asiakkaille digitaalisen alustan kautta. Korjattujen tuotteiden noudon ja palautuksen hoitaa Zalando Premium Logistics. Tämä palvelu otetaan käyttöön myös Düsseldorfissa pian ja tulevaisuudessa useammilla markkinoilla.


UUDELLEENKÄYTTÖ

Jotta asiakkaat voivat uudelleenkäyttää ja jälleenmyydä vaatteitaan, Zalando laajentaa jatkuvasti Pre-owned-kokemusta, jossa asiakkaat voivat ostaa tai myydä uudenveroisia second hand -vaatteita. Syyskuussa 2020 tapahtuneen lanseerauksen jälkeen tarjonta on kymmenkertaistunut 20 000 vaatekappaleesta yli 200 000 kappaleeseen. Zalandon asiakkaat 13 markkina-alueella arvostavat nopeaa toimitusta, helppoja maksutapoja ja palautusta sekä muovittomien pakkausten jatkuvaa pilotointia.

YMPYRÄ SULKEUTUU

Kasvattaakseen nykyistä vain yhden prosentin kierrätetyistä tekstiilijätteistä tehtyjen uusien tekstiilien määrää alalla, Zalando investoi uusiin kierrätysteknologioihin. Zalando ilmoitti juuri investoinnista suomalaiseen tekstiilien kierrätysteknologiayritys Infinited Fiber Companyyn, joka luo uutta, korkealaatuista tekstiilikuitua tekstiilijätteestä vähentääkseen uusien raaka-aineiden riippuvuutta maailmassa. Osana Sorting For Circularity -projektia ja Fashion for Good -hanketta Zalando laajentaa avointa alustaa tekstiilijätteen hallintaan. Hanke tuottaa kattavan tekstiilijäteanalyysin, jossa käytetään tarkempaa ja innovatiivisempaa Near Infrared -teknologiaa ja jossa kartoitetaan myös tekstiilien kierrättäjien valmiuksia.

Tutkimus johtaa avoimeen digitaaliseen alustaan, joka yhdistää lajittelijoiden tekstiilijätteet kierrättäjiin ja mahdollistaa niiden mukauttamisen ja infrastruktuurin rakentamisen kohti parempaa kiertotaloutta tulevina vuosina. Zalando on myös yksi eurooppalaisista kiertotalouden kiihdyttäjistä, joka kokoaa tuotemerkkejä, jälleenmyyjiä, kierrättäjiä ja lajittelijoita tuotteiden elinkaaresta, jotta ne voivat paremmin kartoittaa, mihin tuotteet päätyvät ja miten ne saadaan pysymään pois kaatopaikoilta.