Alamy / AOP
00:10 - 04.10.2021 / viihde / Findance
Syyskuun markkinaheilunta lisäsi suomalaisosakkeiden houkutusta - Danske Bank: "Sphere 3D uusi meemiosake"

Suomalaisten osakkeiden houkutus kasvoi syyskuussa suomalaisten piensijoittajien keskuudessa. Danske Bankin suomalaisasiakkaat tekivät yli 80 prosenttia kaupoistaan kotimaisilla osakkeilla, kun esimerkiksi vuosi sitten osuus oli noin 74 prosenttia. Suomi oli myös ainoa markkina, jossa tehtiin reilusti enemmän ostoja kuin myyntejä.

”Syyskuussa osakemarkkinoita hermostutti kiinalaisen velkakriisiin ajautuneen Evergranden kaatumisen mahdollisuus. Tämän pelättiin olevan uusi Lehman-hetki, jossa markkinoiden keskeisen toimijan kaatuminen laukaisee talouskriisin. Näyttää siltä, että hermostuneessa tilanteessa, jossa kurssit laskivat nopeasti, moni halusi ostaa juuri tuttuja yhtiöitä salkkuunsa”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen.

Kemppaisen mukaan uutta korjausliikettä markkinoilla pidetään edelleen mahdollisena.

”Globaali talouskasvu on ohittanut huipun ja epävarmuutta on. Olemme laskeneet sijoitusnäkemyksessämme perusteollisuuden alipainoon, koska sektori kärsii Kiinan heikosta kasvun vaiheesta, hyödykehintakehityksen mahdollisesta maltillistumisesta ja Yhdysvaltain dollarin mahdollisesta vahvistumisesta lähikuukausien aikana. Lyhyellä aikavälillä sähkön hinnan nousu haittaa.”

Danske Bank nostaa viestintäpalvelut ylipainoon.

”Viestintäpalveluiden hinnoittelu on IT:tä halvempi, ja se hyötyy mainosmarkkinoiden kasvusta, kun taloudet avautuvat. Hyvä myös muistaa, että defensiiviset puhelinoperaattorit kuuluvat viestintäpalveluihin, joten kokonaisuus on IT:ä defensiivisempi.”


Yhdysvaltojen osuus laskee – uusi meemiosake myynnissä

Yhdysvaltojen osuus Danske Bankin suomalaisasiakkaiden kaupoissa jatkuu alkuvuotta matalampana, jolloin meemiosakkeiden suosio nousi. Korkeimmillaan 20 prosenttia kaupoista euromääräisesti tehtiin Yhdysvaltojen markkinoilla.

”Meemiosakkeissa moni lähti mukaan peliin, joka sai sijoittamisen näyttämään lyhyen aikavälin arpapeliltä ja menetti sijoituksiaan. Tammikuussa meemiosakkeeksi noussut elokuvateatteriketju AMC hyötyy nyt koronasulun päättymisestä ja oli toiseksi ostetuin osake”, Kemppainen sanoo.

Syyskuussa Yhdysvaltojen markkinoilta löytyi jälleen uusi meemiosake, joka oli suomalaisosakkeiden keskuudessa kuukauden myydyin. IT-yhtiö Sphere 3D nousi voimakkaasti syyskuun alussa.

”Sphere 3D on esimerkki siitä, että verkkokeskusteluilla edelleen vaikutetaan kursseihin.”