Baie Clothing Oy
19:10 - 05.10.2021 / viihde / Findance
Hiljainen muoti rantautuu Suomeen: lahtelainen Baie Clothing on kankaita myöden kotimainen

Baien vaatteet antavat luvan olla vähemmän, mutta enemmän oma itsensä. Lahtelaisyrityksen kaikki vaatteet valmistetaan Suomessa, kotimaisista kankaista ja niiden taustalla on syvempikin merkitys. Yrittäjien omista uupumuskokemuksista nousi halu kapinoida positiivisesti riittämättömyyden tunteita vastaan.

Tällä viikolla tuli kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Sirja Westmanin ja Suvi-Maria Awoleyen perustama Baie Clothing Oy merkittiin kaupparekisteriin. Keskelle pandemiaa syntynyt vaatemerkki on jo onnistunut tavoittamaan kohderyhmäänsä, mistä kertovat nopeasti täyttyvät tilauslistat.

– Vaatteidemme vähäeleinen ja pelkistetty design on otettu todella hyvin vastaan, mutta uskon, että ennen kaikkea ihmisiä puhuttelee ideologia vaatteidemme takana. Yhdistämme kestävän kehityksen periaatteita vaalivaan hitaaseen muotiin ajatuksen hiljaisesta muodista, Sirja Westman kertoo.

Maailmalla hiljainen muoti (quiet fashion, silent fashion) on ollut jo pidempään valtavirtaa vastaan noussut ilmiö. Tausta-ajatuksena on se, että vaatteen itsessään ei tarvitse huutaa tai julistaa mitään. Baie on halunnut muokata ajatuksesta oman näköisensä arvomaailman, joka ohjaa kaikkea yrityksen tekemistä.

Yksinkertainen tyyli symboloi yrittäjien mukaan tietynlaista paljaana oloa muiden katseiden edessä. Kun vaate ei vie runsaudellaan ja yksityiskohdillaan kaikkea huomiota, on helpompi kuulla mitä ihmisellä itsellään on sanottavana. Tärkeintä vaatteessa on ihminen sen sisällä.

– Tässä olen omana itsenäni ilman suojamuuria ja riitän. Omien uupumuskokemusten myötä päätimme antaa itsellemme luvan olla vähemmän. Tämä on viestimme myös muille: ole vähemmän, mutta enemmän oma itsesi, täydentää Westmanin yhtiökumppani Suvi-Maria Awoleye.


Kotimaiset kankaat, läpinäkyvä tuotanto, paikalliset kumppanit

Globaalien vaatebrändien rinnalle on viime vuosina noussut useita kotimaisen valmistuksen nimeen vannovia pieniä tekijöitä, joilla on laajeneva fani- ja käyttäjäkuntansa. Yrityksiä kovalla kädellä kohdelleessa koronassa on ollut jotain hyvääkin: moni suomalainen on viimeistään pandemian pyörteissä oivaltanut, miksi on niin tärkeää tukea lähituotantoa ja paikallisia yrityksiä.

Baie Clothing haluaa erottua omilla valinnoillaan myös pienten tekijöiden kasvavasta joukosta. Baie hankkii kankaansakin Suomesta, mikä on erittäin harvinaista. Myös muissa materiaalihankinnoissa käytetään aina mahdollisuuksien mukaan läheltä löytyvää toimittajaa. Vaatteet ommellaan Lahdessa. Paikalliset pienet ompelimot täydentävät omia resursseja.

– Pienyrittäjien välinen yhteistyö inspiroi meitä suuresti ja olemme halunneet alusta asti tehdä tuotantoprosessimme niin läpinäkyväksi kuin mahdollista. Jos kuluttaja kysyy jotain, mitä emme tiedä, otamme selvää, Westman lupaa.


Baie Clothing hyväksyttiin keväällä kuratoinnin jälkeen mukaan vastuullisten designmerkkien globaaliin verkkokauppaan Weecosiin. Viimeisin päivitys Weecos-verkkokaupan vastuullisuuskyselyyn on tehty yhdessä Suomen Tekstiili & Muoti ry:n asiantuntijoiden kanssa.

Baie on juuri solminut vuokrasopimuksen omasta liiketilasta Lahden keskustassa. Kivijalkamyymälä osoitteessa Aleksanterinkatu 28 avaa ovensa lokakuun aikana.