Lidl
22:10 - 27.09.2021 / viihde / Findance
Lidl paljastaa: tuoreusvuorolainen tarkastaa hedelmien ja vihannesten tuoreuden useita kertoja päivässä

Kun ostat kaupasta kurkun tai omenan, et välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka monta vaihetta tuote on käynyt läpi ennen ostoskassiisi päätymistä. Joku sen kasvattaa, kuljettaa ja laittaa esille, mutta tiesitkö että kasvikset käyvät myös laboratoriotesteissä? Ja miten eilen poimittu salaatti voi olla tänään jo kaupassa?

Kaupan hevitiskin tuoreuden takana on monien tekijöiden tiivis yhteistyö koko ruokaketjussa. Näitä tekijöitä ovat yhteistyö tuottajien kanssa, tehokkaat kuljetukset, tiukat testaukset sekä päivittäinen laadunvalvonta myymälöissä.

Mutta tiesitkö nämä faktat Lidlin tuoreuden takana?


Lidlin myymälöissä toimii koulutettuja tuoreusvuorolaisia

Jokaisessa myymälässä on useita tuoreusvuorolaisia, jotka on koulutettu herkkien hedelmien ja vihannesten asiantuntijoiksi. Jokaisen mehukkaan tomaatin, tuoreen kurkun ja rapean salaattikerän takana on paljon valvontaa. Vihreäpaitainen tuoreusvuorolainen tarkastaa hedelmien ja vihannesten tuoreuden useita kertoja päivässä ja siirtää hieman nahistuneet tuotteet joko hukka-alelaatikoihin tai kokonaan pois.


Lidlillä on tiukemmat laatukriteerit kuin EU:ssa yleisesti

Kasvisten viljelyssä käytetään tarvittaessa torjunta-aineita ja niille on määrätty laissa turvalliset raja-arvot. Lidlissä on kuitenkin nostettu rimaa ja asetettu EU:n ja Suomen lainsäädäntöä tiukemmat raja-arvot torjunta-aineille: Lidl sallii torjunta-ainejäämiä kasviksissaan enintään kolmasosan lain sallimasta määrästä. Lisäksi Lidlissä sallitaan vain viisi erilaista torjunta-ainetta, kun EU sallii niitä rajattomasti.

Torjunta-ainejäämiä seurataan ottamalla näytteitä hedelmistä ja vihanneksista. Omavalvontaa tehdään yhdessä riippumattomien asiantuntijoiden kanssa. Pienetkin poikkeamat raportoidaan ja ne johtavat aina toimenpiteisiin. Raja-arvojen seuraamiseen käytetään itsenäistä testilaboratoriota, Eurofinssiä. Eurofins Scientific Finland Oy on elintarvikkeiden laboratorioanalyysi- ja asiantuntijapalveluiden palvelujentuottaja, joka tekee Lidlin marjoille, hedelmille ja vihanneksille vuosittain jopa 2000 analyysiä.

Lidlillä on tehokas oma logistiikkaketju, joka kattaa koko maailman

Jotta tuotteet saadaan tuoreina ja laadukkaina kauppaa, kuljetus perille on avainasemassa tuoreuden ylläpitämisessä. Juuri oikeaan aikaan ajoitettu sadonkorjuu ja suora toimitus jakelukeskuksien kautta myymälöihin ilman välikäsiä kuuluu Lidlin periaatteisiin. Näin eilen poimittu salaatti voi olla jo tänään kaupassa. Tuotteita ei myöskään varastoida turhaan, mikä vähentää säilöntäaineiden tarvetta. Lidlissä testataan erilaisia kuljetusvaihtoehtoja jatkuvasti ja tehdään tiivistä yhteistyötä tutkijoiden sekä kuorma-auto- ja polttoainevalmistajien kanssa. Tavoitteena on saada tuotteet perille kustannustehokkaasti, mutta kuormittamatta ilmastoa. Näin Lidl vie myös toimivamman logistiikan kehitystä eteenpäin.

Lidlin yhteistyökumppanit ovat aina sertifioituja

Kaikki lähtee liikkeelle saumattomasta yhteistyöstä. Yhdessä tavarantoimittajien kanssa pyritään tuottamaan mahdollisimman maukas ja laadukas kasvissato. Erityisesti kasvisten kuljetus ja mahdollinen varastointi suunnitellaan tarkasti heidän kanssaan. Lidlissä noudatetaan erilaisten sertifikaattien vaatimuksia, joten kaikki kasviksia toimittavat tuottajat on tarkastettu huolellisesti. Tarkastuksissa huomioidaan torjunta-aineiden käyttö sekä tuotannon vastuullisuus. Myös vesistöt viljelmien ympäristöissä hyötyvät pienemmästä kuormituksesta.

artikkelin avainsanat:
Lidl ruoka