STUK
12:10 - 22.09.2021 / viihde / Findance
STUKin dosimetrialaboratoriolle kansainvälistä tunnustusta - "merkittävä askel"

Säteilyturvakeskuksen Dosimetrialaboratorio on valittu Kansainvälisen paino- ja mittakomitean (CIPM) ionisoivan säteilyn neuvoa-antavan komitean (CCRI) dosimetriaryhmän jäseneksi. Jäsenyys on huomattava tunnustus suomalaiselle säteilymittausosaamiselle.

STUKin Dosimetrialaboratorion jäsenyys merkitsee sitä, että sen katsotaan olevan kansainvälisesti tunnustettu ja erittäin korkeatasoinen. Johtava asiantuntija Paula Toroi toteaakin, että jäsenyys on merkittävä kansainvälinen askel STUKin Dosimetrialaboratoriolle. Komitean jäsenyys tarjoaa laboratoriolle erinomaiset kansainväliset vaikutusmahdollisuudet dosimetriaan liittyvässä kehityksessä korkeimmalla mahdollisella tasolla.

”Jäsenyys tarkoittaa sitä, että STUK on entistä tiiviimmin mukana kansainvälisessä yhteistyössä kehittämässä säteilymittausten tarkkuutta ja parantamassa kaikkialla maailmassa tehtävien säteilymittausten vertailukelpoisuutta”, Paula Toroi kertoo.

Kansainvälinen paino- ja mittakomitea, CIPM, on kansainvälistä metrisopimusta toimeenpaneva elin. Samalla tavalla kuin metrin mitan ja kilogramman massan pitää olla sama kaikkialla maailmassa, pitää myös säteilymittauksessa käytettävien yksiköiden olla vertailukelpoiset.


Suomessa ionisoivan säteilyn kansallisia mittanormaaleja pitää yllä STUK. Mittanormaalien avulla STUKin Dosimetrialaboratorio kalibroi säteilymittareita, mikä on perusta mittausten kansainväliselle vertailukelpoisuudelle.