Rex Features / AOP
04:10 - 19.09.2021 / elokuvat / Findance
Lataatko torrentteja? Ole varovainen - piraattielokuvat sisältävät usein haittaohjelmia

in collaboration with PR Consultancy

VHS:t ja DVD-levyt ovat jääneet historiaan, ja elokuvia katsotaan paljon Internetissä. Monet ovat ryhtyneet käyttämään torrent-sivustoja elokuvien hankkimiseen. Se ei kuitenkaan ole ongelmatonta: elokuvia ladatessa rikkoo usein tekijänoikeuslakeja ja saattaa tulla ladanneeksi haittaohjelman. Lue artikkelista, minkälaisia riskejä torrenttien lataamiseen liittyy.

Mitä torrentin lataaminen tarkoittaa?

Torrent-ohjelmat eli vertaisverkko-ohjelmat ovat tapa jakaa erinäisiä tiedostoja. Tekniikka perustuu siihen, että latausta tekevä henkilö jakaa ladatessaan samaa sisältöä muille. Näin lataaminen tapahtuu nopeasti. Jos jakajia taas ei ole, lataaminen ei onnistu. Vertaisverkkoja kutsutaan myös nimellä P2P, joka on peräisin englanninkielisestä ilmaisusta peer to peer.

Vertaisverkko-ohjelmien käyttäminen ei sinänsä ole laitonta, mutta niitä käytetään usein tekijänoikeuden suojaaman materiaalin, kuten juuri elokuvien jakamiseen. Tämä on yksi nettipiratismin muoto. Vertaisverkkoa voidaan käyttää myös esimerkiksi akateemisten töiden lailliseen jakamiseen. Tekijä itse voi jakaa oman työnsä tai teoksensa vertaisverkko-ohjelmaa käyttäen. Tällöin käyttö on täysin sallittua.

Torrenttien lataamiseen liittyy merkittäviä tietoturvariskejä: hakkerit saattavat hankkia käsiinsä lataajan IP-osoitteen ja käyttää sitä ikäviin tarkoituksiin. Tämän lisäksi elokuvan mukana koneelle saattaa latautua ikävä tai jopa vaarallinen haittaohjelma.

Torrent-elokuvan mukana voi ladata haittaohjelman

Suosittuja elokuvia etsitään netistä paljon, ja hakkereille se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden pahantekoon. Niinpä jaossa on runsaasti suosikkielokuvaksi naamioituja torrentteja, joita viihteennälkäiset Internetin käyttäjät lataavat ja välittävät edelleen.

Minkälaisia haittaohjelmia elokuvan kylkiäisenä voi sitten saada? Haittaohjelmia on monenlaisia. Osa niistä varastaa tietoja, kuten henkilökohtaisia tietoja, salasanoja ja käyttäjätunnuksia, tai luottokorttitietoja, joita hakkerit voivat käyttää rikoksiin.

Haittaohjelmat saattavat myös lukita koneen tai tiedostoja, vaatien käyttäjiltä lunnaita. Näitä ohjelmia kutsutaan ransomwareksi eli kiristyshaittaohjelmiksi. Lunnaita vaaditaan maksamaan usein bitcoineina, sekä lisääntyvissä määrin Monerona. Maksua vastaan luvataan avain, jolla salauksen voi purkaa. Näistä ohjelmista on vaikea päästä eroon, eikä maksu takaa sitä, että laitteen tai tiedoston saa takaisin käyttöönsä. Joskus ainoa tapa selviytyä tilanteesta on hankkia uusi laite.

Elokuvien mukana on levitetty myös bitcoinin louhimiseen tarkoitettuja haittaohjelmia. Kryptovaluuttahyökkäyksessä tietokoneen prosessorit otetaan haltuun virtuaalivaluutan louhimista varten. Näin tihutyöntekijöiden ei tarvitse käyttää omia laitteitaan aikaa ja suoritintehoa vievään louhintaan. Kryptovaluuttahyökkäyksen myötä kone hidastuu, prosessori kärsii ja sähkönkulutus nousee.

Kiristyshaittaohjelmia lukuun ottamatta, haittaohjelmat toimivat usein niin, että niitä ei ole helppo havaita. Et siis välttämättä huomaa, että olet ladannut haittaohjelman. Haittaohjelmien poistaminen voi myös olla vaivalloista.

Torrentit ja tietoturva

Torrenttien lataamiseen liittyy muitakin vaaroja. Torrenttia ladatessa ja edelleen-jakaessa käyttäjän IP-osoite on näkyvillä muille lataajille. IP-osoitteen avulla hakkeri voi pyrkiä kaappaamaan laitteesi, varastaa tietoja tai käyttää sitä esimerkiksi palvelunestohyökkäyksen tekemiseen. IP-osoitteen perusteella voi myös selvittää käyttäjän sijainnin, sekä mahdollisesti myös muita tietoja.

Vaikka torrentteja varten täytyykin ladata oma ohjelmansa, elokuvia etsiessä saattaa päätyä myös muille sivustoille, joilla tarjotaan ilmaisia elokuvia. Näihin on syytä suhtautua erittäin varovaisesti. Jos elokuvaa tarjotaan ladattavaksi, näilläkin sivuilla tiedosto voi sisältää haittaohjelman.

Verkossa on myös vaarallisia sivustoja, jotka naamioituvat suoratoistosivustoiksi. Niillä käyttäjää houkutellaan katsomaan ohjelmaa tai elokuvaa sen lataamisen sijaan. Tällaisilla sivuilla voi olla myös runsaasti erilaisia nappeja, joita painamalla elokuvan olisi määrä käynnistyä tai latautua. Osa niistä voi käynnistää haittaohjelman lataamisen halutun elokuvan sijaan.

Miten elokuvia voi ladata turvallisesti?

Laillisesti ja turvallisesti elokuvia voi hankkia katseltavaksi erilaisia suoratoistopalveluita tai vuokrauspalveluita käyttäen. Laillinen elokuvien katselu ei ole kovin kallista, jos sen suhteuttaa haittaohjelmien aiheuttamaan vahinkoon tai tekijänoikeuslakien rikkomisen seurauksiin.

Erilaisia palveluita on nykyisin tarjolla runsaasti. Ongelma on tosin se, että yhdestä palvelusta ei aina löydy kaikkia suosikkiohjelmia tai kiinnostavia elokuvia, ja useamman palvelun käyttäminen voi käydä kalliiksi. Monen palvelun voi kuitenkin tilata esimerkiksi vain kuukaudeksi kerrallaan. Palvelut tarjoavat myös ilmaisia kokeilujaksoja.

Elokuvasivustoilta voi myös vuokrata elokuvia, jotka voi katsoa parin vuorokauden sisällä maksamisesta. Hinta on usein huomattavasti elokuvalippua edullisempi, ja saman elokuvan voi katsoa kotona yhtä maksua vastaan koko perheen kanssa.

Älä tingi turvallisuudesta - ilmainen VPN-kokeilu auttaa alkuun

Vaikka internetissä liikkuisikin varovaisesti, kannattaa tietoturvasta ja yksityisyydestä huolehtia paria apuvälinettä käyttäen. Virustorjuntaohjelma tutkii lataamasi tiedostot, ja saattaa näin pelastaa sinut haittaohjelmilta. Virustorjuntaohjelma myös auttaa haittaohjelmien poistamisessa.

Ilmainen VPN-kokeilu suojaa Internetin käyttäjää virustorjuntaohjelmaa laajemmin: se kätkee kaiken verkkoliikenteen ohjaten sen salatun tunnelin kautta. Salauksen ansiosta mikään taho - hakkerit, internet-palveluntarjoaja tai verkkosivut - eivät voi seurata liikennettäsi. Se siis suojaa surffaamisen, sekä erilaisten viestintä- ja muiden palveluiden käytön.

Internet-palveluntarjoajat saattavat myös rajoittaa kaistanleveyttä asiakkailtaan, joiden se havaitsee käyttävän erilaisia suoratoistopalveluita. Tämä taas johtaa siihen, että yhteys hidastuu ja videon laatu kärsii. VPN:n käyttäjien liikennettä palveluntarjoajat eivät voi monitoroida, eivätkä ne näin ollen voi myöskään rajoittaa liikennettä.

VPN on myös tärkeä väline niille, jotka käyttävät torrentteja laillisesti, sillä se piilottaa käyttäjän todellisen IP-osoitteen. VPN-palvelua käytettäessä muodostetaan yhteys VPN-palvelinsijaintiin. Tällöin käyttäjän oma IP-osoite ei enää näy muille. Muille näkyy VPN-palvelimen IP-osoite, jonka jakavat monet muut käyttäjät. Näin muut lataajat tai lataajia esittävät hakkerit eivät voi hyödyntää IP-osoitetta pahantekoon.

IP-osoitteen kätkeminen estää myös esimerkiksi verkkosivuja keräämästä tietoa todellisesta sijainnistasi, ja tekee muun muassa kohdennetusta mainonnasta vaikeampaa.

artikkelin avainsanat:
tech torrentit torrentti VPN