Pixabay
18:10 - 04.09.2021 / viihde / Findance
Lahti: Kirjan Kiertorata -kierrätyspalvelu Lahden pääkirjastoon

Lahden pääkirjastossa käynnistyy syyskuun alussa kuukauden kestävä uusi kirjojen kierrättämisen palvelu, joka toteutetaan kirjaston ja orimattilalaisen antikvariaatti Finlandia Kirjan yhteistyönä. Kyseessä on pilottihanke, joka halutaan toteuttaa juuri nyt, kun Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki.

Pääkirjaston auditorion edustalle on sijoitettu kierrätyslaatikot, jonne ihmiset voivat tuoda ylimääräisiä kirjojaan itsepalveluperiaatteella. Kaikki aihepiirit kelpaavat kansiin katsomatta, mutta tietosanakirjoja tai ulkosäilytettyjä kirjoja kierrätyspisteelle ei saa toimittaa. Kierrättäjä ei saa kierrätykseen tuomistaan kirjoista rahaa. Vapaaehtoisen luovutuslomakkeen täytettyään kierrättäjän on mahdollista saada lukuseteli, joka käy maksuvälineenä www.finlandiakirja.fi -verkkokaupassa. Lukusetelin suuruus riippuu jälleenmyyntiin kelpaavien kirjojen verkkokauppahinnoista.

Kirjan Kiertorata -palvelu on osa Finlandia Kirjan aloittamaa kehitystyötä, jossa yritys pyrkii rakentamaan käytetyille kirjoille maanlaajuisen kierrätysverkoston. Uuden kiertotalousmallin tavoitteena on saattaa myyntikelpoiset kirjat jälkimarkkinoiden kautta uusiin koteihin sekä jalostaa elinkaarensa päähän tulleet kirjat erilaisiksi hyödyntämiskelpoisiksi uusioraaka-aineiksi. Nykyisellään Suomessa päätyy vuosittain valtava määrä kirjoja hävitettäväksi epäekologisilla tavoilla, sillä valtaosa kirjoista kelpaa niiden laajan materiaalikirjon sekä puutteellisen kierrätysverkoston vuoksi ainoastaan sekajätteeksi, päätyen parhaimmillaankin poltettavaksi. Lukusetelin myötä pyritään puolestaan tukemaan niin lukuharrastuneisuutta kuin ekologisuutta kannustamalla ihmisiä kirjojen kierrättämiseen niiden hävittämisen sijaan.


Finlandia Kirja on orimattilalainen Pohjoismaiden suurin antikvaarinen kirjakauppa n. 400.000 tuotteen valikoimalla ja 1,3 M€ liikevaihdolla. 16 henkeä työllistävä yritys panostaa voimakkaasti kirjojen kiertotalouden kehittämiseen, ja onkin tuonut ensimmäisenä Suomeen mm. maanlaajuisen kirjojen kotinoutopalvelun, modernin antikvaarisen kirjojen verkkokaupan sekä suuren suosion saavuttaneen Ilmaisen Kirjan Päivä -hyväntekeväisyystapahtuman.