MTV Oy
16:10 - 23.08.2021 / tv-sarjat / Findance
MTV Uutisten 40-vuotista taivalta kunnioitetaan juhlalähetyksillä keskiviikkona 1.9.

MTV Uutisten 40-vuotispäivää vietetään 1.9., jolloin televisioruudut valtaavat klo 21 alkava juhlalähetys sekä tutulla paikallaan klo 22 oleva Kymmenen uutisten juhlalähetys. Ennen näitä lähetyksiä maanantaina 30.8. klo 21 jatkuu keväällä alkanut Missä olit, kun? -sarja.

Jo 40 vuoden ajan MTV Uutiset on tuonut oman panoksensa moniäänisemmän uutisoinnin puolesta ja tarjonnut vaihtoehdon kotimaiselle ajankohtaisjournalismille. Kaupallisen televisiokanavan oma uutistoiminta käynnistyi Suomessa pitkän harkinnan jälkeen vuonna 1981. Kymmenen uutiset ottivat paikkansa kotikatsomoiden illoissa, ja uutistoimitus vakiinnutti nopeasti asemansa suomalaisessa mediakentässä. MTV Uutiset on välittänyt tärkeimmät ja suomalaisia kiinnostavimmat tapahtumat 40 vuoden ajalta niin arkena kuin juhlana - ja uutisseuranta jatkuu reaaliajassa hetki hetkeltä koko ajan.

Merkkipäivää juhlitaan työn merkeissä. Syyskuun ensimmäisenä päivänä juhlasisällöt näkyvät kaikissa MTV Uutisten kanavissa koko päivän ajan – niin Uutisaamussa, digikanavissa, MTV Uutiset Livessä, Viiden jälkeen -ohjelmassa kuin uutislähetyksissäkin. Mukana nähdään tuttuja kasvoja vuosien varrelta ja paneudutaan uutisagendaan monin eri tavoin.

"Kerromme päivän aikana kattavasti mitä uutistoiminta tänä päivänä on ja luomme silmäystä myös tulevaan. Ja toki muistelemme myös historiallisia tapahtumia 40 vuoden ajalta aikalaisten kommenttien kera", kertoo MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Tomi Einonen.


Varsinainen juhlalähetys on vuorossa 1.9. klo 21. Kymmenen uutisten erikoislähetys nähdään puolestaan omalla tutulla paikallaan klo 22. Juhlalähetyksessä kerrotaan uutisten tekemisestä ja avataan uutispäivän kulkua aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Juhlalähetyksen juontajina toimivat Ripsa Koskinen-Papunen, Kirsi Alm-Siira sekä Keijo Leppänen. Ohjelma tulee suorana lähetyksenä MTV:n uutistoimituksesta ja on katsottavissa MTV3-kanavalla sekä mtv-palvelussa.

"Toimituksen keskeltä lähetettävässä suorassa lähetyksessä vastaamme katsojien kysymyksiin ja pääsemme kurkistamaan kulissien taakse, suoraan uutiskoneen sydämeen", juhlalähetyksen tuottaja Antti Mälkönen lupaa.

Illan aikana tavataan matkan varrelta tutuiksi tulleita uutislaisia ja samalla muistellaan konkareiden kanssa, kuinka uutistoiminta 40 vuotta sitten laitettiin pioneerihengessä käyntiin. MTV Uutiset tekee myös katsauksen tulevaan paljastaessaan ensimmäiset kuvat uuden uutisstudion ulkonäöstä.

Myös katsojilla on lähetyksessä keskeinen osuus, sillä jo ennakkoon käynnissä on äänestys kaikkien aikojen loppukevennyksen valitsemiseksi. Kaikkiaan yli 14 000 loppukevennyksen joukosta on valittu 15 huippukevennystä, joista jokainen voi valita suosikkinsa osoitteessa mtvuutiset.fi.


Missä olit, kun? Jatkuu tuorein jaksoin

Juhlalähetysten lisäksi luvassa on enemmänkin uutisaiheista ohjelmistoa, kun keväällä alkanut Missä olit, kun? -ohjelmasarja jatkuu maanantaina 30.8. klo 21. Lähihistorian merkittävimpiä uutistapahtumia kertaavasta ohjelmasta esitetään syksyn aikana loput viisi jaksoa. Jokaisessa jaksossa keskitytään yhteen uutistapahtumaan MTV:n uutislähetysten ja haastatteluiden kautta. Ensimmäiset viisi jaksoa nähtiin kevään aikana MTV3-kanavalla ja ne ovat yhä katsottavissa mtv-palvelussa.

"On erityisen hienoa, että saamme avattua MTV Uutisten valtavasta lähetysarkistosta muutamia keskeisiä ja kiinnostavia uutistapahtumia koostejaksoiksi. TV-uutislähetykset ovat tallentaneet 40 vuoden ajan keskeisimmät uutistapahtumat päivä päivältä, ja nyt juhlavuoden hengessä on nämä historiankirjoitukset mukava palauttaa mieliin kootuiksi Missä olit, kun? -ohjelman jaksoiksi", ohjelman tuottaja Antti Mälkönen sanoo.

Tutustu tarkemmin uusiin Missä olit, kun? -jaksoihin:

Jakso 6: Missä olit, kun terrori iski Turkuun?

Suomen ensimmäinen jihadistisessa tarkoituksessa tehty terroriteko tapahtui Turussa 18. elokuuta 2017. Marokkolainen Abderrahman Bouanane hyökkäsi kahdella keittiöveitsellä kymmenen henkilön kimppuun, joista kaksi kuoli.

Jaksossa tapahtumien kulkua on muistelemassa hyökkääjän perään pesäpallomailan kanssa sännännyt Arya Rashidi. MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo puolestaan kyseisestä työillasta toimituksessa ja terrorismitutkija Leena Malkki avaa teon vaikutuksia.

Jakso 7: Missä olit, kun tapahtui hulluja?

Monesti isoimmat uutiset ovat traagisia ja sävyltään ikäviä, mutta kyllä uutiskynnyksen on vuosien varrella ylittänyt myös monta hauskempaa ja osittain vähän hulluakin tapahtumaa. Jaksossa muistellaan, kuinka Ruokolahdella jahdattiin Leijonaa kesällä 1992, ja kuinka Liekki-sonni puolestaan nousi koko valtakunnan puheenaiheeksi muutamaa vuotta myöhemmin. Seuraavalla vuosikymmenellä Lordin euroviisuvoitto sekoitti kansakunnan totaalisesti. Myös monet legendaariset maailmantähdet ovat saaneet meitä innostumaan sankoin joukoin seuraamaan vierailuja.

Studiovieraana jaksossa nähdään loppukevennysten erikoistoimittaja Mika Tommola, joka valottaa kevennysfilosofiaansa Keijo Leppäsen haastattelussa.

Jakso 8: Missä olit, kun kolari pysäytti Konginkankaalla?

Suomen historian vakavin tieliikenneonnettomuus tapahtui Konginkankaalla aamuyöllä 19. maaliskuuta 2004. Yli 20 nuoren laskettelumatkalle lähteneen nuoren elämä päättyi traagisesti silmänräpäyksessä linja-auton ja paperirullarekan törmätessä toisiinsa.

Onnettomuudesta selvinnyt Saana Kiviranta kertoo jaksossa kauhun hetkistään herätessään linja-auton sisältä, sekä pitkästä taistelustaan onnettomuuden jälkeen. Kriisipsykologi Salli Saari muistelee puolestaan tapauksen kriisityötä ja koko kansakuntaa koskettavaa surua.

Jakso 9: Missä olit, kun Leijonat voitti MM-kultaa?

Kevät 1995 ei suomalaiselta penkkiurheilijalta unohdu. Lähes koko valtakunta sekosi, kun historian ensimmäinen jääkiekon MM-kulta Globenissa Tukholmassa varmistui.

Jaksossa seurataan turnauksen etenemistä, finaalin jälkeisiä voitonjuhlia ja voittoa seurannutta Leijonat-huumaa. Omat kisamuistonsa lähetyksessä jakaa sinivalkoinen leijonaääni Antero Mertaranta, joka paljastaa muun muassa sen, mitä teki itse samaan aikaan, kun muu Suomi juhli ikimuistoista kultaa.

Jakso 10: Missä olit, kun Estonia upposi?

MTV Uutisten historian yksi suurimmista ja traagisimmista uutista tapahtui 27. syyskuuta 1994. Suomi heräsi valtaisaan suru-uutiseen matkustajalautta Estonian upottua yöllä kovassa merenkäynnissä Itämerellä. Huomenta Suomi -aamulähetys seurasi pelastusoperaatiota minuutti minuutilta Lauri Karhuvaaran johdolla.

”Tuli sellainen tunne, että nyt vaan pää pystyssä ja kerrotaan mitä pystytään. Se oli inhimillistä ja kuitenkin niin tuhoisaa. Kuka tahansa meistä olisi voinut olla siellä”, Karhuvaara pohtii ohjelman studiovieraana.

Laivalta elossa selvinnyt Petter Ehrnstein kertoo puolestaan jaksossa yksityiskohtaisesti, miten hänen onnistui pelastautua hytistä pelastuslautalle ja lopulta turvaan helikopteriin ja sairaalaan.

MTV Uutiset 40 vuotta -juhlalähetys keskiviikkona 1.9. klo 21 alkaen.
Kymmenen uutiset -juhlalähetys keskiviikkona 1.9. klo 22 alkaen.
Missä olit, kun? Maanantaina 30.8. alkaen.
Ohjelmat katsottavissa MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa sekä C Moressa.