Yle Kuvapalvelu
12:10 - 04.08.2021 / tv-sarjat / Findance
Jere Tiihonen juontaa Trauma - henkirikoksen jäljet -sarjaa - starttaa 30.8.

"Silloinkin kun me surraan, voidaan huonosti, itketään ja vihataan, niin samanaikaisesti me rakastetaan."

30. elokuuta alkava Trauma – henkirikoksen jäljet on Jere Tiihosen juontama sarja ihmisistä, jotka ovat menettäneet läheisensä henkirikoksen uhrina. Sarja näyttää meille menetyksen todellisen hinnan.

Miten selviytyä henkirikoksen aiheuttamasta traumasta? Kuinka vihasta pystyy päästämään irti? Ja ennen kaikkea – miten jatkaa elämää menetyksen jälkeen? Trauma – henkirikoksen jäljet tarjoaa harvinaislaatuisen näkökulman rikosten maailmaan. Ääneen pääsevät henkirikoksen uhrien äidit, isät, siskot ja veljet, pojat ja tyttäret.

Kahdeksanosaisessa sarjassa kokemuksistaan kertovat muun muassa Julia Järvelin, joka menetti veljensä Jannen paloittelumurhan uhrina, Kaisa Juntunen, jonka pikkusisko kuoli Imatran kolmoissurmassa, sekä Veli-Pekka Joki-Erkkilä, jonka Laura-tytär joutui ex-poikaystävänsä puukottamaksi. Selviytymistrategioita on yhtä monta kuin surijoita.


Lohtua tuovat läheiset, vertaistuki, taide, usko tai jopa surmaajan kohtaaminen. Useat sarjan tapauksista ovat olleet puheenaiheita julkisuudessa, mutta läheisille tragedia on aina henkilökohtainen.

Lopulta kyse ei ole pelkästä väkivallanteosta. Tarinat kasvavat kertomuksiksi vihasta, surusta, anteeksiannosta ja rakkaudesta. Pahimmastakin traumasta voi selviytyä ja jatkaa hyvää elämää – vaikka henkirikoksen jäljet eivät katoaisikaan.

Kertomuksiin vihan puoliintumisajasta katsojat johdattaa Jere Tiihonen.


“Perehtyessäni tapauksiin huomasin asettuvani usein uhrien läheisten asemaan. Miltä minusta tuntuisi tällaisessa tilanteessa? Selviäisinkö itse tapahtuneesta? Toisinaan oli vaikea ymmärtää, kuinka suureen anteeksiantamiseen ihmiset pystyvätkään. Ehkä se on ainoa keino pysyä järjissään ja pystyä jatkamaan elämää”, Jere Tiihonen pohtii.

Sarjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Kimmo Leed ja tuottanut Productum Oy.

Tv-sarjan yhteydessä julkaistaan myös samanniminen 8-osainen podcast-sarja, jossa jokaisen jakson päähenkilö kertoo tv-sarjaa laajemmin tarinansa.

Trauma – henkirikoksen jäljet Yle Areenassa kaikki jaksot 30.8. ja Yle TV1:ssä 5.9. alkaen sunnuntaisin kello 21.05