Pixabay
08:10 - 02.08.2021 / viihde / Findance
Töölönlahtea valaistaan kynttilöillä atomipommien uhrien muistolle - perinteinen Hiroshima-ilta 6.8.

Atomipommeista on kulunut 76 vuotta – Hiroshiman ja Nagasakin uhreja muistetaan 6.8. myös Suomessa.

Yhdysvallat pudotti atomipommin Hiroshiman kaupunkiin Japanissa 6.8.1945. Yksi pommi tuhosi koko kaupungin. Joitakin päiviä myöhemmin, 9. elokuuta, saman kohtalon koki Nagasakin kaupunki.

Ydinaseiden humanitaariset seuraukset olivat hirvittävät. Vuoden loppuun mennessä Hiroshimaan pudotettu pommi oli tappanut arviolta 140 000 ihmistä ja Nagasakiin pudotettu pommi arviolta 74 000 ihmistä. Pommituksista hengissä selvinneet kärsivät terveysongelmista ja sosiaalisesta stigmasta koko elämänsä ajan.

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommeista tulee kuluneeksi tänä vuonna 76 vuotta. Uhreja muistetaan ympäri maailmaa Hiroshima-päivänä 6.8. Samalla muistutetaan ydinaseriisunnan ja rauhantyön tärkeydestä. "On meidän tehtävämme muistaa, jotta voimme sanoa: Ei koskaan enää."

Hiroshima-päivän perinteinen tapahtuma Helsingissä

Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja kokoonnutaan muistamaan perjantaina 6.8.2021 kello 21 alkaen Töölönlahdelle, Oopperan amfiteatterin luokse. Atomipommien uhreja muistellaan japanilaisen perinteen mukaisesti laskemalla kynttilälyhtyjä veteen. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.

Puhujina tilaisuudessa toimivat yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen ja kosmologi ja kirjailija Kari Enqvist. Musiikista vastaavat laulaja Emma Salokoski ja harmonikkataiteilija Johanna Juhola.

Kynttilälyhdyt lasketaan mereen noin kello 22. Lyhtyjä voi ostaa halutessaan paikan päältä (2 euroa/kappale). Maksuvälineenä käy MobilePay tai käteinen tasarahana.

Tapahtuman järjestävät Suomen Rauhanliitto, Svenska Fredsvänner i Helsingfors, Helsingin seurakuntayhtymä ja Töölön seurakunta. Perinteistä Hiroshima-iltaa on järjestetty jo yli 20 vuoden ajan. Tapahtuma on kerännyt vuosittain satoja ihmisiä muistamaan atomipommien uhreja.

artikkelin avainsanat:
Helsinki Hiroshima-ilta