Jasmin Lier
12:10 - 01.08.2021 / viihde / Findance
LAB-ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijat tuovat suomalaisen mytologian taruolennot Lappeenrannan rantaraitille

Lappeenrannan rantaraitilla pääsee elokuussa ihailemaan kuvataideopiskelijoiden toteuttamaa valokuvanäyttelyä. Keskeisenä teemana ovat suomalaisen mytologian taruolennot, jotka ovat eri tavoin kytköksissä luontoon. Maksuton näyttely kantaa nimeä Unohdetut Suomen mytologian naiset. Teoksia pääsee ihailemaan maanantaista 2.8. alkaen, ja näyttely on nähtävillä ympäri vuorokauden aina elokuun loppuun saakka.

LAB-ammattikorkeakoulun kuvataideopiskelijat Jasmin Lier ja Minna Heikkilä ovat nyt noin 5 kuukauden ajan työstäneet näyttelyä yhdessä. He yhdistivät voimansa ja osaamisensa, minkä tuloksena on syntynyt mielenkiintoinen ja monipuolinen kokonaisuus.

- Mielenkiinnon kohteitamme ovat vartalomaalaus ja valokuvaus, joten halusimme ehdottomasti yhdistää nämä kaksi elementtiä jollain tavalla näyttelyssä. Oli siis hyvin luonnollista toteuttaa valokuvanäyttely ja valita näyttelyn sijainniksi kohde ulkoilmasta, sillä luonto on tullut näinä aikoina ihmisille läheisemmäksi. Se on myös meille molemmille tärkeä paikka.

- Valokuvissa esiintyy suomalaisia mytologian taruolentoja, jotka voivat olla unohdettuja tai entuudestaan tuntemattomia. Tuomme teeman näkyviin mallien ja vartalomaalauksen avulla. Kuvissa esiintyy erinäköisiä ja -kokoisia naisia, sillä haluamme kuvissa korostaa naisvartalon moninaisuutta ja vahvuutta taruolentojen kautta. Kuvien hahmoina ovat muun muassa Kouko, Näkki, Ajattara, Madderakka ja Hongotar. Hahmojen lisäksi haluamme tuoda esiin suomalaisuutta ja Suomen luontoa, Lier ja Heikkilä taustoittavat.


Lier ja Heikkilä tekivät työnjaon pääasiassa omien mielenkiinnon kohteidensa pohjalta. Lier valokuvasi ja editoi, kun taas Heikkilä toimi maskeeraajana ja teki rekvisiitan sekä osan asuista. Yhdessä he kuitenkin suunnittelivat kokonaisuuden ja toteuttivat näyttelyn.

- Tämän näyttelyn myötä mahdollisimman moni pääsee näkemään ja kokemaan taidetta sekä samalla liikkumaan kauniin luonnon läheisyydessä. Näyttelyyn voi tutustua esimerkiksi lenkin yhteydessä tai tulla vaikka koko perheen kera ihastelemaan teoksia.


- Meidän mielestämme taide kuuluu kaikille. Taide ja luonto lisäävät hyvinvointia, ja näyttelymme teema sopiikin hyvin luontoon ja rantaraitin ympäristöön. Valitsimme sijainniksi rantaraitin myös sen esteettömyyden takia, sillä haluamme kaikkien halukkaiden pääsevän nauttimaan taiteesta. Toivottavasti näyttely herättää ajatuksia, tarjoaa hyvää mieltä sekä innostaa näkemään taidetta lisää, Lier ja Heikkilä toteavat.

Valokuvanäyttely on Lappeenrannan kaupungin kumppanuustapahtuma. Kaikki näyttelyn kuvat ovat myynnissä, ja niitä voi tiedustella Lieriltä ja Heikkilältä sähköpostitse tai Instagramin kautta.